França diu ara que sí que estudiarà el Midcat després del front comú de Sánchez i Scholz

Poques hores després que el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat teixir estratègies comunes en matèria d'energia, França ha dit que estudiarien el gasoducte Midcat

RedaccióActualitzat

França es mostra per primer cop disposada a "examinar" el projecte del gasoducte Midcat, que ha de connectar la península amb la resta d'Europa des de Catalunya.

El ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, ha dit aquest dimarts a la tarda, en un fòrum empresarial, que "aquesta és una qüestió molt antiga, però que, des del moment en què ho demanen el president espanyol i el president alemany, que ens ho demanen els nostres amics, examinarem la petició dels nostres amics, dels nostres socis".

Espanya i França van treballar en el passat en la possibilitat de construir un gasoducte entre els dos països via Catalunya que s'afegiria als dos que hi ha a la part occidental, però es va abandonar el 2019.

El ministeri francès de la Transició Energètica va assenyalar fa dues setmanes les seves fortes reticències a aquest nou gasoducte, malgrat les declaracions de diversos responsables europeus a favor de la infraestructura en el context de la situació de preus de l'energia històricament alts a causa de la invasió russa d'Ucraïna.

Aquest canvi de posició del govern de Macron, arriba poques hores després que, aquest matí, els caps de govern espanyol i alemany s'han trobat als afores de Berlín per aprofundir en el tema de la interconnexió i insistir en la necessitat del gasoducte.

El canceller alemany, Olaf Scholz, han ratificat davant de Pedro Sánchez el suport total del seu govern a completar la connexió de gasoductes de la península Ibèrica a la xarxa europea.

Els dos mandataris han acordat teixir estratègies comunes en matèria d'energia, i han escenificat un front comú per avançar en la interconnexió de gas, ja sigui a través del projecte Midcat, o a través d'un altre gasoducte que connectaria Catalunya amb Itàlia.

En unes declaracions conjuntes després de participar com a convidat en una reunió del Consell de Ministres del govern alemany, Sánchez ha exhibit sintonia amb Scholz en matèria energètica i ha recordat que actualment no es compleixen els objectius d'interconnexions entre la Península i la resta d'Europa marcats per la Comissió Europea, ja que estan per sota del 3%.

"Agraeixo i molt la visió compartida que té el canceller alemany sobre la necessitat d'accelerar aquestes interconnexions", ha assenyalat Sánchez, i després ha defensat, sense esmentar França, que l'alternativa al Midcat és treballar en el gasoducte que connecti Espanya i Itàlia.

"Si no es desenvolupen al ritme adequat, en l'estratègia europea RepowerEU també es traça una altra interconnexió, que és la de península Ibèrica i Itàlia."


De les reticències de Berlín al front comú

A principis d'aquest any, Pedro Sánchez i Olaf Scholz es van reunir per primera vegada, però Rússia encara no havia envaït Ucraïna i els preus de l'electricitat, tot i que ja havien començat l'escalada, es mantenien a Alemanya al voltant dels 160 € el MWh.

A Espanya, però, ja superaven els 200. Dos mesos després, la trobada es repetia; la visita, aquest cop a Berlín, s'emmarcava dins d'una gira europea del president espanyol per trobar suport per canviar les regles del mercat elèctric. I un cop més topava amb les reticències, entre d'altres, d'Alemanya.

Uns dies després, però, Espanya se sortia en part amb la seva, aconseguia que els socis comunitaris aprovessin el mecanisme de l'excepcionalitat ibèrica: el mercat europeu no es tocava, però Espanya i Portugal guanyaven marge de maniobra per limitar l'impacte del preu del gas en la factura de la llum.

Ara, però, Alemanya hauria canviat de parer obligada per les circumstàncies. Des d'aquest dilluns, el país que abandera la revolució verda a Europa ha engegat la central de carbó més potent del país amb l'objectiu de produir electricitat sense gastar gas.

El preu del megawatt hora a Alemanya no ha parat de batre rècords, com a la resta d'Europa; avui ja es paga per sobre dels 660 euros i, segons publica l'agència de notícies Reuters, el ministre d'Economia teutó hauria canviat de parer i estaria disposat a considerar un topall al preu del gas en la reunió que tindrà la setmana que ve amb els seus col·legues europeus.

ARXIVAT A:
EnergiaPedro SánchezFrançaAlemanyaMidcat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut