França utilitzarà l'aplicació de telefonia mòbil per evitar possibles nous contagis
Consultant el mòbil al metro de París (Europa Press/Mehdi Chebil)

França aprova l'ús de la controvertida app per rastrejar contagis de coronavirus

L'aplicació Stop Covid funcionarà via Bluetooth i permetrà informar les persones que han estat en contacte amb algun cas confirmat de coronavirus

Actualitzat

França farà un rastreig digital per evitar la propagació del coronavirus. L'Assemblea Nacional ha aprovat l'ús d'una aplicació de telefonia mòbil, Stop Covid, amb la qual s'espera fer el seguiment dels casos i frenar els possibles nous contagis.

L'eina funcionarà via Bluetooth i permetrà informar les persones que hagin estat en contacte amb algun cas confirmat de Covid-19.

La fórmula escollida ha estat objecte d'un debat intens al Parlament francès sobre les llibertats, el dret a la intimitat i la protecció de dades.

França utilitzarà l'aplicació de telefonia mòbil per evitar possibles nous contagis
Olivier Véran, ministre de Sanitat

 

Olivier Véran, ministre de sanitat: "Vull tenir la llibertat de descarregar-me o no l'aplicació que em protegeix. Vull tenir la llibertat per suprimir-la si no la vull més. Vull tenir la llibertat de saber si contacto amb algú possiblement contagiat. Vull la llibertat de protegir-me"

Jean-Luc Mélenchon, cap de l'oposició: *És ineficaç perquè per tal que funcioni, hem de tenir el 50 o el 60% de la població utilitzant-la.  És ineficaç perquè el 25% dels francesos no tenen telèfons intel·ligents, tret que hagueu decidit donar-ne un"

 

França utilitzarà l'aplicació de telefonia mòbil per evitar possibles nous contagis
Jean-Luc Mélenchon, cap de l'oposició


Finalment, el partit de Macron, La República en Marxa, que té la majoria a l'Assemblea Nacional, amb el suport d'altres formacions, ha pogut aprovar la seva proposta per 338 vots a favor, 215 en contra i 21 abstencions.

La controvertida proposta del govern francès també ha obtingut el vistiplau del Senat, amb majoria de l'oposició conservadora. El vot de les cambres no era vinculant, però l'executiu volia que la iniciativa tingués l'aval parlamentari.

La tria d'aquesta aplicació es va anunciar el 8 d'abril i des de llavors ha rebut crítiques, fins i tot entre la majoria parlamentària, pels dubtes que planteja sobre la protecció de dades personals.
 

França utilitzarà l'aplicació de telefonia mòbil per evitar possibles nous contagis
Seguiment dels casos a través de l'aplicació Stop Covid


La seva descàrrega és voluntària i, quan algú se la instal·la, l'aplicació registra de manera anònima a altres usuaris que han estat en contacte amb aquella persona almenys durant 15 minuts a una distància de menys d'un metre.

Si una d'aquestes persones dona positiu per coronavirus i l'aplicació ho detecta, aquesta informa la resta dels que s'han creuat amb algú infectat i les anima a anar al metge per frenar, com més aviat millor, la cadena de contagi.

 

 

Stop Covid ha estat criticada sobretot per organitzacions humanitàries i per l'oposició política. Segons una enquesta, l'opinió dels francesos sobre aquesta qüestió està molt dividida. Un 45% rebutja aquest tipus de solucions. Els molesta la pèrdua d'intimitat, la recollida de les seves dades personals i la divulgació d'aquesta informació.
 

França utilitzarà l'aplicació de telefonia mòbil per evitar possibles nous contagis
La setmana que ve ja obriran bars i restaurants a París (EFE/Mohammed Badra)


La setmana que ve obren bars i restaurants

Mentrestant, el govern francès té previst posar en marxa la segona fase de la desescalada la setmana que ve, amb la reobertura de bars, restaurants i espais culturals. Això sí, sempre amb les mesures de precaució i distanciament social habituals.

A més, el govern va avançar que s'ampliaria el radi de 100 quilòmetres que els francesos tenen permès cobrir en els seus desplaçaments.

​També es podrien començar a obrir sales d'espectacles a tot el país i gimnasos als departaments classificats en l'anomenada zona verda, la més avançada del desconfinament. Els parcs i jardins, que ja estaven oberts en aquestes demarcacions, podran estar ja disponibles al públic al conjunt del territori.

Fins aquest dijous, a França hi ha hagut 28.596 morts per Covid-19, el quart país amb més víctimes després dels Estats Units, el Regne Unit i Itàlia, i la xifra de casos confirmats és de 182.913, el setè lloc al món.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut