Una assistent aturada a l'expositor d'Epic Games a E3, l'exposició anual de videojocs de Los Angeles, Califòrnia
Una assistent aturada a l'expositor d'Epic Games a E3, l'exposició anual de videojocs de Los Angeles, Califòrnia

Fortnite desapareix de les botigues d'Apple i Google pel conflicte de les comissions

L'empresa desenvolupadora de Fortnite, Epic Games, acusa els gegants tecnològics de "pràctiques monopolístiques i contràries a la competència"

Epic, l'empresa creadora del videojoc Fortnite, ha interposat una demanda a un jutjat federal del nord de Califòrnia contra Google i Apple per impugnar les regles de compra de les botigues virtuals. El desenvolupador acusa els gegants tecnològics de "pràctiques monopolístiques i contràries a la competència".

Aquest dijous, Epic Games va decidir introduir un mecanisme de compra dins de Fortnite que eludia l'obligació de fer el pagament a través dels sistemes de Google i Apple. El joc oferia descomptes respecte a les tarifes de les dues companyies, saltant-se les passarel·les de compra. La resposta de les multinacionals va ser bloquejar i retirar l'aplicació de la seva botiga.

Apple i Google recapten fins a un 30% dels ingressos i compres fets mitjançant App Store i Google Play, una situació que els creadors d'aplicacions sempre han denunciat com a excessiva.

 


Epic Games els acusa de "reprimir la innovació"

"Apple s'ha convertit en allò que criticava: un gegant que busca controlar els mercats, bloquejar la competència i reprimir la innovació", afirma Epic Games a la demanda presentada contra el gegant, a qui acusa de ser "més gran, més poderós i més perjudicial que els monopolistes d'antany".

Pel que fa a Google, el desenvolupador de Fortnite assegura que "fa servir la seva dimensió per fer mal als competidors, innovadors, clients i usuaris en molts mercats, en els quals ha crescut fins a monopolitzar-los".

 

Els gegants tecnològics es defensen: "Ha violat les normes"

En una declaració als mitjans, Apple destaca que Epic Games "va acceptar els termes i directrius de l'App Store lliurement", i afegeix que el fet que els seus interessos comercials els portin ara a pressionar per un acord especial "no canvia que les pautes creen un camp de joc anivellat per a tots els desenvolupadors i fan que la botiga sigui segura per tots els usuaris".

Per la seva banda, Google va explicar a la revista tecnològica The Verge que la retirada de l'aplicació de Fortnite de la Play Store respon a una violació de les normes preestablertes: "Si bé Fortnite continua disponible a Android, no podem mantenir-lo a Play perquè viola les nostres polítiques. No obstant això, agraïm l'oportunitat de continuar les converses amb Epic per retornar Fortnite a Google Play", va indicar un portaveu.

Segons dades de la consultora Sensor Tower, al juliol Fortnite va registrar dos milions de descàrregues i va obtenir al voltant de 34 milions de dòlars en ingressos, 29 milions de d'euros.


#FreeFortnite, una campanya a les xarxes que assimila Apple amb "1984"

El desenvolupador de videojocs va reforçar la demanda amb la campanya #FreeFortnite a les xarxes socials. En un comunicat publicat ahir, instaven els usuaris a exigir devolucions a Apple si perden l'accés al joc.

A més, van publicar un vídeo parodiant el famós anunci "1984", amb el qual Apple va presentar Macintosh al mercat fa 36 anys.

 

El desenvolupador també va recordar que els usuaris d'Android encara poden descarregar Fortnite al seu lloc web o en altres botigues que no siguin de Google, com ara la de Samsung Electronics Co Ltd.

"Epic no busca cap finalitat monetària, sinó una ordre que obligui Google a deixar la seva conducta anticompetitiva a l'ecosistema d'Android", deia en la demanda.

La demanda dels desenvolupadors de Fortnite està precedida per una denúncia antimonopoli de Spotify contra Apple. Els creadors del reproductor de música en streaming van aplaudir el pas d'Epic: "Les pràctiques injustes d'Apple han perjudicat els competidors i els consumidors durant massa temps".

ARXIVAT A:
VideojocsTecnologia
Anar al contingut