Londres

Forcadell rep suport de l'"speaker" de Westminster en ple judici del procés

El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, diu que "seria totalment pertinent" un debat de la independència de Gal·les

RedaccióActualitzat

Suport del president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Ha estat l'endemà de l'inici del judici contra els 12 líders indepentistes, en el qual Forcadell afronta acusacions de rebel·lió i sedició i una petició de la Fiscalia de 17 anys de presó. 

Bercow, que s'ha fet popular amb el seu "Order!" per cridar a l'ordre a l'hora de moderar els debats sobre el Brexit, ha recordat Forcadell quan un diputat li ha preguntat si, com va fer ella amb Catalunya, permetria un debat sobre la independència de Gal·les.

Bercow ha apel·lat a la llibertat d'expressió dels diputats i ha recordat la visita que Forcadell va fer a la cambra el 2017: 

"Recordo molt bé que vaig donar la benvinguda a Carme Forcadell quan va venir, i va ser un privilegi fer-ho."

"Pel que fa a la qüestió, seria totalment pertinent un debat en aquesta cambra sobre la independència de Gal·les. Els diputats tenen immunitat i no poden ser perseguits pel que diguin en exercici de la seva llibertat d'expressió." 

La pregunta, la hi ha fet el diputat gal·lès Hywel Williams al Parlament de Westminster.
 

John Bercow en una intervenció als Comuns (Reuters) 

L'"speaker", que és el nom del càrrec de president de la cambra, ha argumentat que un debat com aquest és una qüestió de "principis democràtics" i ha afegit que altres països podrien imitar un sistema parlamentari del qual estan "satisfets": 

"Amb tots els respectes, podrien ser imitats per altres que diuen que estan compromesos amb la democràcia."       

John Bercow és president de la Cambra dels Comuns des del 2009 i membre del partit "tory", el conservador, al qual pertany també Theresa May, la primera ministra del Regne Unit.
 

Benoît Hamon, excandidat dels socialistes francesos, veu el judici com una "regressió"

També s'ha referit al judici contra els independentistes l'exministre francès d'Educació i candidat socialista a les últimes presidencials, Benoît Hamon.

Hamon atén els mitjans després de reunir-se amb Bosch

Després de reunir-se amb el conseller Alfred Bosch a París, Hamon ha afirmat que la causa suposa "una regressió": 

"Veure que avui a Europa et poden empresonar i jutjar per un delicte d'opinió, per no pensar el mateix que qui dirigeix un país -perquè sembla que estem davant d'això-, crec que és una regressió."

Hamon ha defensat que només "la política i la democràcia a través del vot" poden portar a una sortida "pacífica" al conflicte existent. 

ARXIVAT A:
Judici procésCarme Forcadell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut