Vídeo que ridiculitza la "censura cultural" de Facebook
Vídeo que ridiculitza la "censura cultural" de Facebook

Flandes es mofa de Facebook amb un vídeo viral contra la censura dels nus de Rubens

Facebook va censurar "El davallament de la Creu" de Rubens pel pit descobert de Jesús

Actualitzat

Els visitants d'una galeria d'art belga queden sorpresos quan suposats guàrdies de seguretat els ordenen que s'apartin dels quadres de nus del pintor flamenc Peter Paul Rubens. Només els prohibeixen contemplar aquestes obres si són usuaris d'alguna xarxa social.

Així és com ha decidit protestar l'organització turística Visit Flanders en contra de la "censura cultural" de Facebook. L'empresa de Mark Zuckerberg va bloquejar publicitat que contenia imatges d'"El davallament de la Creu" de Rubens, on s'hi aprecia un Jesús amb el pit descobert.
 

 

El vídeo ridiculitza aquesta política de la xarxa social. "És per la teva pròpia protecció", diuen els actors disfressats d'inspectors, mentre impedeixen als visitants contemplar l'obra d'Adam i Eva al Museu de la Casa Rubens, a Anvers. El pintor flamenc és famós pels quadres de voluptuosos cossos femenins nus i és un dels més aclamats de la tradició barroca.

Els falsos agents adverteixen als visitants que han de ser protegits dels nus, encara que siguin de "caràcter artístic", incloent qualsevol pintura que ensenyi "abdominals, natges o escots".

 

"El davallament de la Creu", de Peter Paul Rubens

 

Carta a Zuckerberg

A banda del vídeo satíric, l'organització turística també ha escrit una carta a Zuckerberg. La signen el responsable de Visit Flanders, Peter de Wilde, i la recolzen diversos museus i institucions culturals belgues.

En l'escrit, es demana que Facebook acabi amb la censura que impedeix mostrar obres clàssiques. Els autors critiquen que "els pits i les natges" de les pintures de Rubens hagin estat considerats "inapropiats":

"Encara que internament hem rigut, la vostra censura cultural està complicant-nos la vida."

Els autors de la carta recorden al fundador de la plataforma que ells la volen fer servir per "promoure" artistes i perquè "els amants de l'art" també l'utilitzen.
 

 

L'estricta política de Facebook

La política de Facebook estableix que, "de manera predeterminada", les imatges que exhibeixen nus o activitat sexual són eliminades. Però l'empresa sí que autoritza "fotografies de pintures, escultures i obres d'art" amb figures despullades.

Ara bé, en el cas dels anuncis, les regles canvien. La publicitat no pot tenir "nus", encara que siguin "de caràcter artístic o educatiu", excepte en les estàtues. Així doncs, aquesta estricta política de Facebook censura els anuncis del Museu de la Casa de Rubens.

Polèmica per altres imatges censurades

No és la primera vegada que Facebook censura una obra d'art antiga. Fa mesos va eliminar per error una imatge de "Venus de Willendorf", una figura femenina de pedra que té més de 30.000 anys d'antiguitat. L'empresa de Zuckerberg es va disculpar.

Un altre cas, que va aixecar gran polèmica a Noruega el 2016, és quan va prohibir la publicació de la famosa fotografia "La nena del napalm", en què es veu una nena fugint tota nua per una carretera a la Guerra del Vietnam.

ARXIVAT A:
ArtFacebook
Anar al contingut