La icònica fotografia de la Guerra del Vietnam "La nena del napalm"
La icònica fotografia de la Guerra del Vietnam "La nena del napalm"
Noruega

Facebook censura la fotografia de la Guerra del Vietnam de "La nena del napalm"

Noruega demana explicacions a Mark Zuckerberg i la xarxa social argumenta que la seva política veta les imatges de persones despullades

RedaccióActualitzat

Crítiques del govern de Noruega a Facebook per haver censurat la icònica fotografia de la Guerra del Vietnam "La nena del napalm". Ara fa 15 dies, l'escriptor noruec Tom Egeland va penjar al seu mur de Facebook aquesta imatge on apareix una nena vietnamita nua fugint d'un bombardeig nord-americà, en un post sobre fotos de guerra. Al cap de poca estona, la xarxa social de Mark Zuckerberg va esborrar la imatge, de 1972, que va merèixer el Premi Pulitzer. Altres usuaris que van publicar-la als seus murs van trobar que també els l'esborraven, o fins i tot que els suspenien l'activitat a Facebook.

La polèmica a Noruega s'ha anat fent grossa, i fins i tot hi ha intervingut la primera ministra. Erna Solberg ha elogiat la lluita de Facebook contra continguts violents, però ha afegit que, en aquest cas, va en contra de la llibertat d'expressió:

"Aprecio el treball de Facebook i d'altres mitjans per aturar les imatges i els continguts que mostren maltractaments i violència, però Facebook s'equivoca quan censura aquestes fotos. Això contribueix a frenar la llibertat d'expressió."


L'escrit de la primera ministra Solberg ha sumat milers de "m'agrada", abans de ser suprimit. El país demana explicacions i diversos mitjans noruecs s'han afegit a les crítiques contra Facebook. El principal diari noruec, "Aftenposten", ha intervingut en la polèmica i ha publicat la foto de "La nena del Napalm" acompanyada d'un carta oberta a Mark Zuckerberg. Comença amb un "Estimat Marck", però després ja és menys amable i l'acusa de limitar la llibertat, en lloc de mirar d'ampliar-la, i de comportar-se a vegades de manera autoritària.

Facebook argumenta que ha retirat la imatge emparant-se en el fet que no pot difondre persones despullades. Molts consideren, però, que tenint en compte la transcendència de la fotografia, s'hauria de fer una excepció.

Amb tot, no és la primera acusació de censura contra Facebook. A França, la justícia encara s'ha de pronunciar per la demanda d'un professor d'escola, a qui Facebook va censurar una foto del quadre de Courbet "L'origen del món", que representa un sexe femení.

Anar al contingut