La NASA aconsegueix aterrar en un asteroide per primera vegada amb la missió OSIRIS-Rex
La NASA ha aconseguit que la sonda Osiris-Rex es col·loqui damunt d'un asteroide anomenat Bennu

Fita històrica de la NASA: aterra en un asteroide després de 4 anys de viatge

L'Osiris-Rex ha aconseguit aterrar a la superfície de Bennu i n'ha començat a recollir informació, que arribarà al nostre planeta d'aquí dos anys

RedaccióActualitzat

Després de quatre anys de viatge i amb una maniobra molt complexa que ha durat quatre hores, la NASA ha aconseguit que la sonda Osiris-Rex es col·loqui damunt d'un asteroide anomenat Bennu, d'uns 500 metres de diàmetre i situat a 160 milions de quilòmetres de la Terra.

L'objectiu: recollir-ne mostres i portar-les al nostre planeta, en principi d'aquí dos anys. Aquestes mostres poden donar informació molt valuosa de com era el sistema solar durant la seva formació, molt abans fins i tot que existís la Terra.

Osiris-Rex va iniciar el seu viatge cap a l'asteroide al setembre de 2016. Al desembre de 2018, i després de gairebé 27 mesos de travessia, la nau va arribar al seu destí.

Així, la sonda va deixar de volar cap Bennu per passar a operar al voltant d'aquest i estudiar-lo de prop. La recol·lecció de mostres suposarà la culminació de les seves observacions.

 

La sonda porta un braç robòtic incorporat que pot recollir entre 60 grams i 2 quilos i mig de mostres d'uns 2 centímetres. L'anàlisi de les mostres quan arribin a la Terra podrà aportar molta informació sobre l'origen del sistema solar.

José Aponte, químic orgànic del centre Nasa Goddard i un dels científics que analitzaran el material que obtingui Osiris-Rex, diu que Bennu ha mantingut el mateix inventari de minerals i de material orgànic d'aigua, d'àtoms en general, que van estar presents quan es va crear el sistema solar.

"És un esteriode que mai s'ha fos, s'ha mantingut inalterat durant aquests 4.000 milions d'anys i ens donarà bona informació de com era aquest període de temps en què el sistema solar s'estava formant."


Durant una retransmissió en directe, l'agència espacial anunciava de les evolucions de la sonda. A la sala de control esclatava una ovació de tot l'equip.


Jim Bridenstine, administrador de la NASA, no dissimulava a les xarxes socials el seu orgull després de la gesta d'Osiris-Rex.

 

No és la primera vegada que s'arriba a un asteroide i se n'obtenen mostres. La sonda japonesa Hayabusa 1 ho va fer fa deu anys i es preveu que la Hayabusa 2 arribi al seu objectiu a finals d'aquest 2020.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut