Falta de sentit d'estat, irresponsabilitat i dogmatisme: Sánchez reparteix culpes
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE)
Madrid

Falta de sentit d'estat, irresponsabilitat i dogmatisme: Sánchez reparteix culpes

Ambient preelectoral al Congrés, on el president en funcions promet "aplicar qualsevol article de la Constitució" per "defensar la integritat territorial"

RedaccióActualitzat

L'endemà que la ronda de consultes del rei Felip VI acabés amb Pedro Sánchez anunciant que hi haurà eleccions el 10 de novembre, la sessió de control al govern en funcions ha començat aquest dimecres amb els retrets de Pablo Casado.

El líder del PP ha assegurat que Sánchez "ha volgut anar a eleccions des del primer moment", ha "instrumentalitzat" les institucions i ha tractat l'oposició d'una manera "grollera".

"Esgotament electoral"

També li ha etzibat que "qui no és capaç de gestionar la investidura tampoc no ho és de gestionar" Espanya:

"Al final pretén ser investit per esgotament electoral, cosa que és una greu irresponsabilitat. De milers de governs que s'han format des d'abril, l'únic que ha fracassat ha estat vostè."

"Recordi que les eleccions les carrega el diable."

La intervenció de Casado ha rebut un llarg aplaudiment dels diputats del seu partit.

"Falta de sentit d'estat", "irresponsabilitat", "dogmatisme"

En la resposta a Casado, Sánchez no s'ha mossegat la llengua, precisament: ha acusat Casado de "no assumir la seva responsabilitat" i deixar-lo governar.

Li ha retret els casos de corrupció del PP, i ha assegurat que "ha bloquejat la formació de l'únic govern possible".


El president del govern espanyol en funcions ha ficat en el mateix sac Casado, Rivera i Iglesias, responsabilitzant-los en exclusiva que hi hagi repetició d'eleccions:

"Vostè el que ha decidit és, com a conseqüència de la seva falta de sentit d'estat, per la irresponsabilitat del senyor Rivera, i pel dogmatisme del senyor Iglesias, vostè el que ha fet, senyor Casado..."

En aquest punt les exclamacions generalitzades dels diputats de l'oposició l'han interromput, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat que el deixessin acabar.

Sánchez ho ha fet demanant que "els espanyols donin una majoria més rotunda" al PSOE el 10 de novembre perquè PP, Cs i UP "no tinguin la capacitat de bloquejar la formació d'un govern".

Rufián a Sánchez: o "incompetent" o "irresponsable"


L'altra pregunta parlamentària a Sánchez ha estat a càrrec del diputat d'ERC Gabriel Rufián, que ha començat preguntant-li quin projecte té per a Catalunya.

Sánchez li ha dit que té un projecte per a "tots els territoris d'Espanya", i Rufián ha replicat titllant-lo d'"incompetent" o d'"irresponsable" per no haver aconseguir superar la investidura:

"Ahir va dir que ho havia intentat per tots els mitjans, és literal. Si diu la veritat, és un incompetent; si menteix, és un negligent, un irresponsable."

Rufián ha afegit que ERC tornarà més forta després de les eleccions, i que és l'únic obstacle perquè la dreta no arribi al govern.

"Qualsevol article de la Constitució"


La resposta de Sánchez ha estat contraposar la "defensa de la independència" d'ERC amb la "defensa de la convivència" del PSOE, i ha afegit que defensarà "la integritat territorial":

"Si la Generalitat de Catalunya fa qualsevol intent de violentar de nou l'Estatut d'Autonomia i la Constitució Espanyola, el grup parlamentari socialista i el govern socialista aplicarà qualsevol article de la Constitució per defensar la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, la legalitat, la sobirania nacional i la integritat territorial."

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo CasadoGabriel Rufián
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut