Moment de l'operació remota al Clínic, dirigida des del MWC (ACN)
Moment de l'operació remota al Clínic, dirigida des del MWC (ACN)

Èxit en la primera operació quirúrgica a distància feta amb 5G

Ha estat una operació de còlon que s'ha fet a l'Hospital Clínic dirigida des del Mobile World Congress

Actualitzat

Per primera vegada al món s'ha fet una intervenció quirúrgica en remot i a temps real. Ha estat en el marc del saló dels mòbils de Barcelona, gràcies a la tecnologia 5G, que és instantània.

Durant l'operació la imatge arriba en alta resolució i sense ni una mil·lèsima de retard. El doctor indica per on ha de tallar la cirurgiana sobre una imatge en moviment.

El cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic i líder de la iniciativa, Antonio de Lacy, ha connectat des del recinte firal de Gran Via amb l'equip mèdic que hi havia al quiròfan de l'hospital realitzant una laparoscòpia a un pacient per extreure-li part de l'intestí gros.

Josep Maria Campistol, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic, creu que aquesta primera operació teleassistida obre tot un horitzó de possibilitats:

"És un primer pas. Jo crec que ara provem la tecnologia però clarament aquesta tecnologia 5G ens ha d'ajudar molt en el sistema sanitari, ens ha d'ajudar molt a nivell quirúrgic i ens ha d'ajudar mot a nivell educatiu."

El projecte planteja que el cirurgià es quedi a l'hospital, per exemple, i que la sala d'operacions pugui anar en camió fins on hi hagi el pacient.

Yuri Horise, de la Universitat Femenina de Medicina de Tòquio, hi veu una aplicació concreta:

"Per exemple, quan hi ha un terratrèmol i la gent no pot anar a l'hospital."

Imaginem que el cirurgià està viatjant en tren cap a l'hospital. Una empresa japonesa planteja que les vies tinguin cobertura 5G perquè el cirurgià, assegut a la seva butaca del tren, pugui dirigir l'operació amb un ordinador portàtil.

Un altre exemple d'aplicació: un home atropellat és atès dins d'una ambulància. El metge, connectat amb 5G, veu la imatge del pacient amb una càmera instal·lada a l'ambulància, i dirigeix la intervenció.

Tan bon punt la xarxa 5G estigui desplegada, operar a distància serà possible. També ho serà tenir assistència mèdica a temps real i del millor especialista en un tema concret tot i estar a milers de quilòmetres de distància.

La teleassistència en 5G també es podrà aplicar en el seguiment i el control dels pacients després de les intervencions.

 

ARXIVAT A:
SalutTecnologiaMobile World Congress
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut