Merkel i Macron dintre del vagó on es va signar l'armistici
Merkel i Macron dintre del vagó on es va signar l'armistici

Europa recorda el final de la Primera Guerra Mundial reivindicant la unió

RedaccióActualitzat

Cap de setmana de commemoracions pels cent anys de l'armistici de la Primera Guerra Mundial.

El president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han protagonitza aquest dissabte una històrica trobada a Compiègne, al nord de París, al mateix lloc on Alemanya i les potències aliades van signar l'armistici que va posar fi a la I Guerra Mundial, que va costar la vida a 16 milions de persones.

Es tracta de la primera vegada que els màxims responsables dels dos països visiten junts l'emplaçament, que també va servir com a escenari, dues dècades després, de la capitulació de la França ocupada davant l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler.

Els dos líders han descobert una nova placa commemorativa al Memorial ubicat en l'anomenat Clar de Rhetondes, a Compiègne, i han deixat una imatge icònica, s'han fos en una emotiva abraçada, que ha estat comparada a França a la que van protagonitzar els seus predecessors François Miterrand i Helmut Kohl agafats de la mà a Verdun el 1984.

Tots dos han firmat al llibre d'honor que hi ha al vagó del mariscal Foch, que es conserva al lloc on es va rubricar l'armistici.

A la nit, Macron ha ofert als mandataris un sopar al Museu d'Orsay. Abans han pogut veure l'exposició "Picasso, blau i rosa".

Diumenge dia clau en la commemoració

Aquest diumenge, dia clau en la història d'Europa i del món, París serà escenari d'un gran acte central a l'Arc de Triomf en què se celebraran els cent anys de la firma del document que va posar fi a la Gran Guerra. A les 11 del matí va entrar en vigor l'alto al foc de la Primera Guerra.

L'acte de diumenge aplegarà més d'un centenar de mandataris internacionals, com Donald Trump i Vladímir Putin, passant també per Angela Merkel, Felip VI i Pedro Sánchez.

 

 

Durant aquesta setmana, el president de la República Francesa ha visitat els principals escenaris a París de la Gran Guerra i aquest divendres ha homenatjat, juntament amb la primera ministra britànica, Theresa May, els soldats que van perdre la vida a la batalla del Somme, una de les més violentes, que va deixar més d'un milió de morts.

 

 

Visita de Trump

Un dels punts de la commemoració de la Gran Guerra és la visita del president dels Estats Units. Trump ja ha fet un tuit per celebrar el final de la guerra, però la seva visita també ha estat polèmica


Trump ha qualificat de "molt insultant" la proposta d'Emmanuel Macron de crear un exèrcit europeu per protegir-se d'enemics potencials, inclosos els Estats Units. Ho ha dit a través d'un tuit, tot just quan ha arribat a París per participar en els actes de commemoració de l'armistici.


Un d'aquests actes és, justament, la reunió que Trump i Macron han tingut al palau de l'Elisi. Els dos mandataris han mostrat cordialitat, tot i els retrets via tuit del president dels EUA.

 

ARXIVAT A:
AlemanyaPrimera Guerra Mundial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut