Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg
Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg

Estrasburg dona la raó a Espanya perquè no computi les condemnes dels etarres a França

Però condemna l'estat espanyol a pagar 2.000€ a Santi Potros i 1.000€ als altres demandants per "no haver atès degudament" els seus recursos judicials

Actualitzat

Nova sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, TEDH, sobre ETA. En aquest cas, l'alt tribunal ha donat la raó a l'estat espanyol i ha rebutjat les demandes presentades per membres d'ETA perquè es descomptessin els anys passats en centres penitenciaris francesos del còmput total d'anys de presó.

El cas el van portar a Estrasburg tres destacats militants de l'organització terrorista basca, Santi Potros, Alberto Plazaola i Francisco Múgica Garmendia "Pakito", després que el Tribunal Suprem i Constitucional desestimessin els recursos d'empara.

 

 

Aquesta sentència afecta també una vintena de membres d'ETA que demanaven el mateix.

El TEDH descarta que s'hagi vulnerat l'article 5.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, com al·legaven els condemnats, i no creu que Espanya hagi violat el seu dret a la llibertat ni que s'hagi comès un delicte de detenció il·legal en haver-se no acumulat les penes.

 

 

 

Indemnitzacions per als demandants

D'altra banda, el Tribunal, en el mateix escrit, condemna l'estat espanyol a indemnitzar amb 2.000 euros el primer demandant, Santiago Arrospide "Santi Potros", i amb 1.000 euros Kepa Pikabea, Alberto Plazaola i Francisco Múgica Garmendia "Pakito", respectivament, per no haver atès degudament els recursos judicials que es van presentar sobre l'assumpte. Especifica que el rebuig del Constitucional als seus recursos d'empara els va impedir el dret d'accés a un tribunal.

 

Notícia relacionada: "Santi Potros, la història més macabra d'ETA"

 

ARXIVAT A:
ETADrets humansJudicial
Anar al contingut