Els dos integrants d'Estopa, en el discurs d'agraïment de les Creus de Sant Jordi
Els dos integrants d'Estopa, en el discurs d'agraïment de les Creus de Sant Jordi (EFE)
Mataró

Estopa reivindica sanitaris i mestres en les Creus de Sant Jordi: "S'hi deixen la pell"

El duo de Cornellà ha fet el discurs en nom de les entitats premiades i ha lamentat els "debats estèrils" que no milloren la vida de la gent

Irene Vaqué ReigActualitzat

Estopa han reivindicat la sanitat i l'educació públiques en el discurs d'agraïment de les Creus de Jordi 2022, que els han reconegut juntament amb personalitats i entitats com Carme Elias, els Bordegassos de Vilanova o la pastora Marina Vilalta.

David i José Manuel Muñoz han parlat en nom de les 10 entitats guardonades i han aprofitat el moment per agrair la feina de sanitaris i professors i demanar que se'ls valori.

"Volem compartir aquest honor amb el col·lectiu de sanitaris que es deixen la pell per salvar-nos la vida. Reivindiquem una sanitat pública, que s'ocupa de tothom independentment de si tenim calés o no."

En la lloança als mestres i professors, han denunciat els intents de provocar "debats estèrils que no contribueixen a millorar" la vida de la gent:

"Als professors i professores, que sempre han estat al peu del canó, especialment els darrers anys. Existeix una minoria que ens vol ignorants, que no tinguem esperit crític, que l'interessa que 0ens enxarxem en debats estèrils que no condueixen a millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. (...) Reivindiquem una educació pública de qualitat per a tothom, que no deixi enrere ningú."

 

Els dos germans de Cornellà de Llobregat han advocat per una Catalunya "solidària amb els més febles, oberta, igualitària, plural, mestissa i cosmopolita, una autèntica terra d'acollida que sigui un exemple a tot el món".

Estopa, somrients amb la Creu de Sant Jordi a la mà
Estopa, somrients amb la Creu de Sant Jordi a la mà (EFE/Enric Fontcuberta)

Estopa, el grup català que més discos ha venut, ha acabat el discurs dedicant el premi als amics i familiars que els han fet costat durant 23 anys de carrera i han tancat el parlament amb el crit de "Visca Cornellà, visca el Baix Llobregat i visca Catalunya".

La Generalitat els ha concedit el guardó per una trajectòria "exitosa en l'àmbit nacional i internacional" i pel fet que són un "referent per a diverses generacions" a Catalunya.

Per part de les persones reconegudes ha parlat l'activista social Fàtima Ahmed, fundadora i coordinador de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona, espai de socialització de dones migrades al Raval. Ahmed ha defensat Catalunya com a "país d'acollida" i l'ha definit com una "terra d'oportunitats que s'enorgulleix i s'estima la seva diversitat."

 

Aragonès defensa els "grans consensos" i la diversitat del país

En l'acte ha intervingut també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha afirmat que els premiats són "l'orgull el país" i ha destacat que són un reflex del país:

"Reflecteixen la pluralitat i diversitat del país. Ens fan sentir orgullosos de qui som i com som. Expliquen Catalunya en la seva complexitat, però també la riquesa. Només poden trobar-hi polèmica els que no entenen com és la Catalunya d'avui i com serà la del demà."

El cap del govern ha reivindicat els "grans consensos" del país que "reforcen una nació viva i inconformista", que és una "terra d'acollida" i que "mira més al futur que al passat" perquè "no mira d'on venim, sinó on volem anar col·lectivament".

També ha dit que el país el defineix "la seva gent", s'ha referit al català com a llengua "de cohesió d'una societat plurilingüe" i ha afegit que les Creus de Sant Jordi reconeixen "la feina i el compromís de persones i entitats que ajuden a consolidar allò que cohesiona i enforteix la societat catalana". En aquest sentit, ha afirmat que "consoliden els fonaments dels grans consensos" i "ens empenyen a pensar en gran".

El lliurament dels guardons ha tingut lloc al Teatre Monumental de Mataró, en un acte presentat per la periodista Mònica Terribas i el locutor i empresari Justo Molinero, tots dos també Creus de Sant Jordi. L'acte ha acabat amb el cant d'"Els segadors".

Entre els premiats aquest any també hi ha els laboratoris Hipra, la Companyia Elèctrica Dharma, Tortell Poltrona, la Fundació del Gran Teatre del Liceu o l'Associació pels Drets Sexuals i Reproductius.

Podeu consultar la llista sencera de guardonats al web de la Generalitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut