Carme Elias
Carme Elias (Acadèmia del Cinema Català)

Creus de Sant Jordi 2022: de Carme Elias i Estopa als Bordegassos de Vilanova i el Liceu

La Generalitat atorga a deu dones, deu homes i deu entitats un dels seus màxims reconeixements

Actualitzat

Vint persones i deu entitats han estat triades aquest 2022 per rebre una de les màximes distincions que atorga la Generalitat: la Creu de Sant Jordi. Es tracta de deu dones i deu homes de tots els àmbits, des de l'artístic i científic fins a l'esport i la pagesia.

Entre els premiats hi ha l'actriu Carme Elias, per la seva dilatada trajectòria; el sociolingüista Miquel Strubell, que va morir el març passat, i el pallasso Tortell Poltrona, per la seva contribució al món del circ.

També els Bordegassos de Vilanova i l'Elèctrica Dharma --els uns i els altres fan 50 anys; els germans de Cornellà Estopa, com a grup català que més discos ha venut; el Gran Teatre del Liceu, amb 175 anys d'història, i la farmacèutica Hipra, pel desenvolupament d'una vacuna contra la covid, entre d'altres.

La Creu de Sant Jordi s'atorga des del 1981 a persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

L'acte de lliurament es farà l'11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró


Llista completa de Creus de Sant Jordi 2022:

Fàtima Ahmed. Activista social. Per la seva aportació al món de l'associacionisme català entre les persones migrades i la integració de col·lectius de dones, especialment de religió musulmana.

Maria Carme Cardó i Soler. Professora. Per la seva determinació com a professora de llengua catalana durant la repressió franquista i des de la clandestinitat del menjador de casa seva, on va donar classes de català gratuïtes a moltes generacions de ciutadans i futurs professors.

Mari Chordà Recasens. Artista. Per la seva extensa singladura en diverses disciplines artístiques com l'art, la poesia, la pintura i l'escriptura.

Joan Carles Doval Garcia. Productor discogràfic. Per la seva contribució a l'edició i promoció de la música que es fa a Catalunya, especialment la cantada en català, i la seva defensa dels interessos de les companyies fonogràfiques de Catalunya.

Rosa Maria Duran i Gili. Professora i intèrpret. Per la voluntat de preservar i difondre la memòria de l'exili català a Mèxic, la divulgació acadèmica de la cultura, la llengua i les obres dels autors catalans i el seu ferm compromís nacional.

Carme Elias Boada. Actriu. Per la seva dilatada i reconeguda trajectòria en el món de la interpretació i el doblatge, tant en l'àmbit de les arts escèniques com al cinema o televisió.

Josep Espunyes i Esteve. Escriptor. Per la seva tasca exemplar, abnegada i incansable, i pel seu compromís amb el país i amb la llengua catalana. Pel seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l'Alt Urgell i la seva projecció nacional.

María del Carmen Llasat Botija. Física. Per la seva contribució en el camp de la física i l'estudi, recerca i sensibilització vers el canvi climàtic i els riscos naturals.

Jaume Mateu Bullich, Tortell Poltrona. Pallasso. Per la seva valuosa contribució al món del circ, amb la creació del Circ Cric, un referent destacat per a diverses generacions, i per la renovació del llenguatge del pallasso clàssic.

El pallasso Tortell Poltrona
El pallasso Tortell Poltrona

Josep Minguell Cardenyes. Pintor muralista. Per ser un artista únic, excel·lint en l'art de la pintura al fresc i la pintura mural integrada en grans espais arquitectònics.

Maria Olivares i Usac. Professora, política i activista. Pel seu compromís amb la lluita antifranquista i la seva adscripció al moviment feminista.

Laia Palau Altés. Esportista: Per la seva trajectòria en el bàsquet femení d'elit, esport del qual ha esdevingut una jugadora referent tant en l'àmbit català com en l'internacional.

Lluís Parés Ramoneda. Pagès. Per la seva contribució i compromís amb la defensa de l'agricultura i del territori en general, i del Parc Agrari del Baix Llobregat en particular.

Jordi Puig Suari. Enginyer. Per la seva visió innovadora i l'excel·lència en la recerca, com a enginyer aeroespacial i professor a la California Polytechnic State University.

Miquel Strubell i Trueta. Sociolingüista. Per la seva trajectòria, mèrits i compromís vers la normalització lingüística a Catalunya, exercida tant des del vessant institucional com des del d'activista cultural i social.

Miquel Strubell

Hisao Suzuki. Fotògraf. Per la seva contribució significativa al reconeixement i al prestigi de l'arquitectura contemporània immortalitzant els edificis més emblemàtics de les últimes dècades executats pels estudis d'arquitectura més importants.

Lluís Torner Sabata. Físic. Pel seu lideratge en investigació en ciències fotòniques, un àmbit cabdal per abordar els reptes de la humanitat durant el segle XXI.

Carme Trilla i Bellart. Economista. En reconeixement de la seva trajectòria professional i del seu compromís i implicació en un àmbit de gran repercussió social com és el de l'accés a l'habitatge, des dels vessants social, econòmic i de polítiques públiques.

Marina Vilalta i Fajula. Pastora. En reconeixement de la seva trajectòria vital, vinculada des del primer moment a la ramaderia, un ofici imprescindible que és patrimoni de la nostra cultura i història.

Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja. Artista plàstic i esmaltador. Per la seva llarga trajectòria com a esmaltador de prestigi internacional.


Entitats:

Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova. Per 50 anys d'història conservant i difonent el patrimoni cultural immaterial de Vilanova i del país.

Els Bordegassos interpreten que el veto és per les connotacions polítiques del groc
Els Bordegassos interpreten que el veto és per les connotacions polítiques del groc

Associació El Círcol de Reus. Per la seva rellevància en la vida social, política, cultural, comercial i artística de la ciutat de Reus i el seu àmbit d'influència.

Associació pels Drets Sexuals i Reproductius. Per la seva experiència acumulada durant  40 anys compartint espais individuals i col·lectius  i teixint aliances amb entitats i institucions per reivindicar els drets sexuals i reproductius i reubicar la sobirania corporal de totes les persones.

Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira. Per la seva contribució, des del 1870, al dinamisme cívic, cultural i esportiu de Sant Andreu de Palomar.

Companyia Elèctrica Dharma. Per haver esdevingut una de les bandes més representatives de la història de la música en català, després de 50 anys de vida.

Estopa. Per ser el grup català que més discos ha venut i per la popularitat de les seves cançons, amb temes molt arrelats a la quotidianitat i amb influències del pop, el flamenc i la rumba catalana.

Moment del concert dels Estopa a Barcelona, el 14 de maig de 2022
Els Estopa van començar el concert amb "Tu calorro" (EFE/Enric Fontcuberta)

Fundació del Gran Teatre del Liceu. Per la seva singularitat com a símbol de la cultura catalana al llarg dels seus 175 anys d'història, fomentant amb passió i il·lusió el gènere operístic entre la societat i esdevenint un referent i un punt de trobada en l'àmbit internacional.  

Laboratoris Hipra, SA. Per la seva implicació en la recerca d'una nova vacuna contra la covid-19 i el seu compromís amb la salut pública al nostre país.

Joventut de la Faràndula. Per l'afany durant els seus 75 anys d'història de promocionar el lleure, la cultura i el teatre entre els infants de Sabadell i de tot Catalunya.

Orfeó Vigatà. Per 120 anys de trajectòria modèlica en la difusió i la promoció de l'activitat coral i musical tant a la plana de Vic com a la resta del país, fent-ne un element de cohesió social, de creixement personal i artístic.

 

Anar al contingut