Jaciment arqueològic de Palmira
Jaciment arqueològic de Palmira
Damasc

Estat Islàmic entra al Museu d'Antiguitats de Palmira

Fins ara, els jihadistes que han entrat al Museu no han destruït peces arqueològiques originals; han destrossat algunes rèpliques d'estàtues que estaven fetes amb escaiola

Actualitzat

Estat Islàmic ha entrat al museu d'Antiguitats de Palmira, després de prendre el control de la ciutat dijous. Segons sembla, els jihadistes no han destruït peces arqueològiques originals. Segons el director general d'Antiguitats i Museus de Síria, Maamun Abdelkarim, només han destrossat algunes rèpliques d'estàtues que estaven fetes amb escaiola i que representaven l'època prehistòrica.

Maamun Abdelkarim ha indicat, a més, que l'Estat Islàmic havia plantat la seva bandera al sostre de la ciutadella mameluca del segle XIII, que domina la ciutat antiga.

De fet, els jihadistes van entrar al museu el mateix dijous, quan van obtenir el control de la ciutat, però hi van tornar aquest divendres, van tancar les portes i hi van posar de vigilants els seus guàrdies, segons les mateixes fonts.

La majoria de les antiguitats del museu ja havien estat traslladades a Damasc abans que Estat Islàmic prengués el control de Palmira. Segons Abdelkarim, ja no queden gaires peces importants al museu ubicat a la ciutat, lluny de les restes arqueològiques de Palmira.

El director general d'Antiguitats ha explicat que els objectes s'han enviat progressivament cap a Damasc però que hi ha grans peces, com els enormes sarcòfags de pedra que hi ha a l'entrada del museu, que pesen entre 3 i 4 tones i que són de difícil transport. Aquestes antiguitats que no han pogut ser traslladades de manera urgent són les que més preocupen a les autoritats i estudiosos.

D'altra banda, Maamun Abdelkarim ha explicat que de moment no hi ha hagut cap moviment d'Estat Islàmic en el jaciment arqueològic i espera que no es cometin les mateixes destruccions que hi va haver als assentaments arqueològics de l'Iraq. També espera que la comunitat internacional doni el suport que Palmira necessita per salvar el seu patrimoni. El jaciment de Palmira ocupa 3.600 metres quadrats i destaca sobretot pel teatre romà i l'avinguda de més d'un quilòmetre de columnes.

El passat de Palmira

L'antiga ciutat de Palmira és famosa per les seves columnes romanes, els seus temples i les seves torres funeràries, vestigis d'un brillant passat.

Situada a 210 km al nord-est de Damasc, la "perla del desert", inscrita per la Unesco en el Patrimoni Mundial de la Humanitat. El nom de Palmira va aparèixer per primera vegada en una tauleta fa 4.000 anys. De gran importància en època romana, va ser lloc de trànsit de les caravanes entre el golf Pèrsic i el Mediterrani. De fet, va ser punt de parada important de la Ruta de la Seda.

Anar al contingut