Vehicles dels bombers a la zona cremada per l'incendi del Pont de Vilomara
Vehicles dels bombers a la zona cremada per l'incendi del Pont de Vilomara

Estabilitzat l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages, després d'afectar 1.700 hectàrees

Els veïns que tinguin la casa en condicions poden tornar-hi acompanyats dels efectius d'emergències

RedaccióActualitzat

Després d'un dia i mig, els Bombers han pogut estabilitzar l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages. Segons l'últim balanç, ha afectat més de 1.700 hectàrees, de les quals més de 460 són del parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, espai on està prohibit accedir-hi des de divendres. 

El flanc dret és el que ha complicat més la feina dels operatius. 

Els Bombers han anunciat que no seria possible estabilitzar el foc abans de les 7 o 8 del vespre d'aquest dilluns i, finalment, "ha quedat estabilitzat en la seva totalitat", ha afirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, des del centre de comandament, a Sant Vicenç de Castellet, poc abans de les 8.

 

En la mateixa compareixença, l'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha comentat que durant tota la nit i matinada de dimarts "continuarem en la fase d'estabilització segur".

De cara al control de l'incendi, els esforços se centraran en el flanc dret, el que més ha preocupat i preocupa el cos. 

No hi ha novetats sobre les causes de l'incendi que, segons apunten les primeres investigacions, seria fruit o bé d'una negligència o bé provocat, perquè quedarien descartades les causes naturals

Uns veïns observen la columna de fum de l'incendi del Pont de Vilomara
Uns veïns observen la columna de fum de l'incendi del Pont de Vilomara (Reuters/Albert Gea)

A l'incendi del Pont de Vilomara i a l'altre que s'ha declarat aquest dilluns a Manresa, prop del polígon de Bufalvent, hi continuen treballant 370 bombers i mitjans aeris.

Principalment, avions, perquè la majoria d'helicòpters s'han hagut de desplaçar a l'incendi que crema des d'aquest dilluns a la tarda a Àger, en una zona molt inaccessible i on només poden treballar amb aquests mitjans o amb efectius especialitzats del GRAF helitransportats, ha explicat Borrell. 

Per municipis, l'afectació es reparteix així: El Pont de Vilomara i Rocafort, 1.216,61 ha; Sant Fruitós de Bages, 214,92 ha; Sant Vicenç de Castellet, 68,62 ha i Talamanca, 242,96 ha.

Pel que fa al trànsit, només es manté talla la BV-1224 al Pont de Vilomara i Rocafort.

Tot i que es mantenen les condicions meteorològiques adverses, el cos ha pogut avançar. Borrell, però, ha dit que la perspectiva de futur que tenen "és molt dolenta"

"Portem molt dies d'altes temperatures, humitats relatives baixes, amb una acumulació dia rere dia, per tant cada dia és pitjor que l'anterior. Fins que això no canviï de forma radical, la nostra preocupació és molt alta i demanem la màxima prudència." 


Els veïns desallotjats poden tornar a casa

Elena ha explicat que s'ha aixecat l'evacuació dels veïns desallotjats i també el confinament de Rocafort i la urbanització Les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages, i es permetrà als titulars dels habitatges que hi accedeixin acompanyats dels efectius d'emergències. "Les persones que puguin, hi poden dormir", ha afegit el conseller. 

De tota manera, veïns de la urbanització River Park descarten passar-hi la nit perquè no tenen ni llum ni aigua. 

Qui ho necessiti pot continuar allotjant-se als centres d'acollida habilitats al Pont de Vilomara i Sant Fruitós de Bages. 


Una trentena de cases cremades a River Park 

En aquesta urbanització del Pont de Vilomara és on hi ha més cases cremades, per la màxima intensitat del cap de l'incendi i les característiques pròpies de l'espai, amb domicilis al mig d'una zona boscosa.

Hi ha una trentena de cases cremades, entre afectacions totals i parcials a l'interior dels habitatges. "Les flames van superar els 30 metres. Va ser una situació molt i molt dura i és on tenim més habitatges afectats", ha afirmat Borrell.

Aquestes són de les primeres imatges que els veïns han pogut captar a River Park: 

 


Protecció Civil i l'Ajuntament s'han reunit aquest dilluns a la nit amb els veïns desallotjats, conscients que a alguns se'ls haurà d'oferir un allotjament temporal durant mesos

A les Brucardes s'està acabant de valorar, però la incidència és "molt inferior". 

De fet, dels 700 veïns desallotjats, segons l'Ajuntament, la majoria han vist com la casa, a diferència dels jardins, ha resistit. Alguns ja hi havien tornat momentàniament durant el dia perquè els havien ofert recollir medicaments o animals de companyia. 

Des de l'Ajuntament els han aconsellat fer fotos dels desperfectes, de cara a la reclamació a les assegurances. 

El conseller Elena ha remarcat que aquest incendi del Bages ha sigut "diferent dels altres", precisament, per l'impacte en les cases. "No hem lamentat víctimes personals, però sí un impacte molt notable sobre béns molt especials que són els habitatges", ha manifestat. 

150 persones ateses per motius de salut 

A la regió de la Catalunya Central, on s'ha declarat l'incendi, l'Institut Català de la Salut ha atès prop de 150 persones per motius de salut. Sobretot, per ansietat, hipertensió arterial i plans de medicació. També s'ha fet un centenar de trucades a persones que viuen soles. 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut