21 joves van morir al festival de Duisburg, el juliol del 2010 (Reuters)

Es queda sense condemna la tragèdia del Love Parade, on van morir dues catalanes

La suspensió del judici, per la pandèmia de coronavirus, ha impedit dictar a temps la sentència perquè el delicte prescriu al juliol, deu anys després

Actualitzat

La justícia alemanya ha suspès definitivament el judici de la tragèdia del festival Love Parade de Duisburg, el juliol del 2010, en què van morir 21 persones, de 17 a 38 anys, i més de 650 van resultar ferides, per una allau humana. Entre les víctimes, hi havia dues noies catalanes, una de Tarragona i una altra de Cambrils. El festival de música electrònica va superar de molt la capacitat de l'espai on es feia.

El pare d'una de les víctimes, l'advocat Paco Zapater, va liderar la recollida de signatures perquè es reobrís el cas. Des del primer moment, les famílies es van queixar de la lentitud de la justícia, amb el risc que acabés prescrivint el delicte d'imprudència temerària en l'organització i gestió del festival, com ha acabat passant.

A les xarxes, hi ha hagut reaccions indignades, sobretot de persones que havien assistit al festival, amb missatges mol crítics contra l'organització. "Un cop de puny a la cara", diu un d'ells. "Em sap greu per les víctimes"

 

 

El judici va començar el desembre del 2017 a l'Audiència de Duisburg, que ara ha decidit suspendre'l. El tribunal ja va proposar fa un mes suspendre el procés, sobretot per la dificultat de celebrar-ne les vistes pel perill de contagi del coronavirus. Ho justificava perquè encara faltava força temps i seria impossible dictar sentència abans del 27 de juliol, quan prescriu el delicte.

La Fiscalia de Duisburg va considerar "justificada" la suspensió i coincidia amb el tribunal que la culpa dels acusats "es pot considerar limitada".

El judici va començar el desembre del 2017

 

Al banc dels acusats, no s'hi asseien ni l'alcalde de la ciutat, ni el propietari de l'empresa organitzadora ni el cap de la policia. Al febrer de l'any passat, la justícia alemanya va rebutjar cap pena per a set dels deu acusats (sis empleats municipals i un dels membres de l'organització del festival). Els tres que quedaven eren també membres de l'empresa organitzadora.

La majoria dels familiars, que exercien l'acusació particular, estaven en contra de suspendre el judici, però el seu consentiment no era necessari jurídicament i no s'hi pot presentar recurs. Alguns afectats volen arribar ara fins a la justícia europea.

Conclou així sense sentència i després 184 sessions un dels judicis més costosos des de la fi de la II Guerra Mundial, al voltant de cinc milions d'euros.

ARXIVAT A:
Alemanya
Anar al contingut