És necessari vacunar els menors de 12 a 15 anys? Del benefici individual al col·lectiu

Els experts debaten sobre els avantatges de vacunar els menors de 15 anys i coincideixen que el benefici és per a la immunitat de grup i no tant individual

RedaccióActualitzat

S'ha demostrat que la Covid afecta els menors de manera més lleu. És per això que fins ara la vacunació en aquest grup ha estat a la cua de les prioritats.

Aquest dimarts el govern ha anunciat l'ampliació de la vacunació als adolescents de 12 a 15 anys. Són 300.000 a Catalunya i l'objectiu seria començar el curs amb immunitat.

Però a l'hora de valorar els beneficis que aporta la vacunació i la seguretat en aquest grup d'edat algunes veus reconeixen que el benefici individual és menor que en altres col·lectius.

"No és que ara, de cop, es decideixi vacunar aquest grup d'edat perquè és un grup de risc", afirma Pere Soler, cap de Malalties Infeccioses Pediàtriques de l'Hospital Vall d'Hebron. "El que passa", diu, "és que tenim un grup important de vacunes que han arribat, i hi ha un gruix de gent ja vacunada i s'amplia aquesta possibilitat".

Soler es pregunta si "els vacunem per protegir-los a ells o els vacunem per seguir sumant a la immunitat de grup". Considera que el benefici que els aporta és molt reduït perquè la Covid en aquestes edats no afecta de manera greu.

Pepe Serrano, pediatre de l'Equip Territorial del Garraf, partidari de la vacunació de tota la població, opina que "si poguéssim vacunar tothom podríem eradicar aquest virus". I posa l'exemple de la vacuna contra la verola o la pòlio. "Com més gent vacunada, més probabilitats tenim d'acabar amb això", afirma.

L'altre aspecte que genera dubtes són els efectes secundaris de la vacuna. Per Pere Soler cal ser molt prudent: "No hi ha res que faci pensar que aquests nanos puguin tenir més complicacions que les que han tingut els adults", admet. I afegeix que "si pensem només en ells, és evident que hem de buscar vacunes extremadament segures perquè el benefici que els aportarà a ells és molt escàs".

Per a Serrano, el possible risc de, per exemple, miocarditis, és molt limitat: "Han sigut lleus, després de la segona dosi i la freqüència és més baixa que la que pot causar la malaltia de la Covid".

Soler reconeix que "si hi ha famílies que volen vacunar aquests menors, això tindrà beneficis de protecció individual i grupal que facilitarà el dia a dia de moltes famílies". Però insisteix que el que "és prioritari és la vacunació completa de la gent més gran, sobretot els adolescents i els adults joves". En la seva argumentació també introdueix el debat ètic de si prioritàriament s'han de dedicar vacunes als nens o als països més necessitats amb una situació greu de contagis: "És un plantejament de societat global", conclou.

L'Agència Europea de Medicaments va autoritzar, al maig, el subministrament de Pfizer a menors, i aquest juliol, el de Moderna.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut