Un comptador de gas
Un comptador de gas

Es doblen les denúncies per estafes de falsos revisors de gas: de 96 a 186 en 2 anys

Els Mossos diuen que no hi ha més delictes, sinó que es denuncien més, i que ara les delinqüents solen ser dones joves que enganyen dones grans que viuen soles

RedaccióActualitzat

En el que portem d'any els Mossos han rebut 186 denúncies per robatoris o estafes comeses a domicilis per falsos revisors de gas, moltes més que en anys anteriors.

En concret, durant tot el 2020 hi va haver 98 denúncies, i el 2019, abans de la pandèmia, un total de 96 durant tot l'any, de gener a desembre.


Dones joves en parella

Els Mossos interpreten aquest augment no perquè necessàriament hi hagi més delictes d'aquest tipus, sinó perquè els que hi ha es denuncien més.

Ho atribueixen a la campanya preventiva feta durant el 2020, cosa que hauria animat més víctimes a fer les denúncies.

Segons la policia, no només hi ha més denúncies, sinó que també ha canviat el perfil dels delinqüents: ara serien dones joves que actuarien en parelles.

El motiu és que els és més fàcil per guanyar-se la confiança i enganyar les víctimes preferents d'aquests delictes, que acostumen a ser dones grans que viuen soles.


Nova campanya

Els Mossos han difós aquest dimecres aquestes dades en la presentació de la nova campanya institucional anual per combatre aquest tipus de delictes.

En aquesta campanya, feta conjuntament amb FEGiCAT i BAXI i també una empresa col·laboradora, es repartiran mig milió de cartells amb consells per prevenir-los.

Aquests consells són els recordatoris habituals: les empreses de subministrament no van directament a casa, sinó que citen per carta, i mai cobren les revisions al moment, sinó que les carreguen als rebuts:



Grups familiars itinerants per Espanya

Segons els Mossos, tenen identificats alguns grups familiars que es dediquen a aquestes estafes que actuen per tot el territori espanyol de manera itinerant.

L'operativa habitual és localitzar les dades de les víctimes potencials i fer-los una primera trucada per aconseguir informació, fent-se passar per l'ajuntament o alguna entitat.

Després fan la visita, en la qual intenten cobrar la suposada revisió i, si poden esbrinar els codis de targetes de crèdit o de llibretes, cometen també fraus amb les dades bancàries.

Furts i robatoris amb violència

En alguns casos hi ha hagut fins i tot robatoris amb violència, però el delicte més habitual és el furt.

Segons els Mossos, una tercera persona acostuma a esperar-les amb un vehicle al carrer per canviar ràpidament de zona i anar a buscar més víctimes.

La campanya vol evitar que més persones siguin objecte d'aquests tipus de delictes, que sovintegen en àrees metropolitanes, però que també poden ser en pobles petits.

Imatge d'arxiu de comptadors de gas
 

 

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut