foto tió
foto tió

Es diu "tió" o "cagatió"? Debat de "trending" abans de Nadal

Empar Moliner converteix el popular tronc en tendència a la xarxa amb polèmica lingüística inclosa

RedaccióActualitzat

Quan el món tuitaire català es veu immers en un debat d'aquells que fan ambient de Nadal, inevitablement hi ha una etiqueta de Twitter que s'acaba convertint en TT ("trending topic"). I això és el que ha aconseguit l'escriptora i col·laboradora de TV3 i Catalunya Ràdio Empar Moliner llançant l'etiqueta #EsDiuTió.

L'objectiu era doble: fer bullir l'olla per generar un TT i, de passada, reivindicar que el protagonista d'una de les celebracions que més ens defineixen es diu "tió" i no "cagatió". Generar un TT a Twiter no és tan fàcil com algú es pot imaginar. Però sembla que a Empar Moliner no li ha costat gaire.

Però és incorrecte parlar de cagatió?

El tronc que atonyinem a bastonades perquè ens cagui dolços i altres regals és el tió, perquè un tió és just això: un tros de soca o branca gruixuda, sobretot els que serveixen per cremar-los a la llar de foc. Per tant, els dies abans de donar-li cops, donem menjar al tió, i el dia que toca, fem cagar el tió.

El cagatió, en canvi, és la tradició o l'acte nadalenc de fer cagar el tió. Per això podem dir, per exemple, que podem anar a la plaça a tal hora perquè hi han organitzat un cagatió. El que no direm mai és que "fem cagar el cagatió": dir això sí que no té sentit.

Aquesta diferència entre "tió" i "cagatió" s'explica a l'ésAdir, el portal lingüístic de la CCMA.

Debats tuitaires a banda, sembla que a casa seva cadascú bateja aquesta celebració com vol.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut