Erdogan s'enfronta amb la Unesco i reconvertirà Santa Sofia en mesquita

Fa dècades que grups islamistes turcs reclamen que l'edifici aixecat pels bizantins al segle VI recuperi l'ús religiós per als musulmans

Actualitzat

El màxim tribunal administratiu de Turquia ha obert avui la porta a que l'exbasílica bizantina de Santa Sofia, a Istanbul, passi a ser una mesquita. El tribunal ha declarat nul el decret del 1934 que secularitzava un dels edificis més emblemàtics de la ciutat turca i que és també Patrimoni de la Humanitat, segons la Unesco. Des d'aquella data, fa 86 anys, Santa Sofia ha estat considerada un museu, sense caràcter religiós.

Amb el beneplàcit de la justícia turca, la decisió de reconvertir l'edifici en una nova mesquita d'Istanbul quedava a partir d'avui en mans de Recep Tayyip Erdogan. I el president turc no ha trigat ni una hora a signar el decret amb la declaració del nou ús com a mesquita de Santa Sofia:

 

 

 

La basílica ortodoxa, construïda al segle VI, va passar a ser una mesquita després que els otomans van conquerir Constantinoble el 1453, i ho va ser fins al 1934. En aquella data, un decret ministerial del govern de Mustafa Kemal Atatürk li va treure la funció de temple religiós i la va convertir en museu.

Visitants dins de Santa Sofia
Visitants dins de Santa Sofia, museu sense caràcter religiós des del 1934 (Reuters/Murad Sezer)

Malgrat que l'ús de Santa Sofia com a centre de culte (cristià o musulmà) estava prohibit, l'any 2006, Erdogan ja va permetre que una petita zona de l'edifici es fes servir com a sala d'oració. A més, des del 2013, dels dels seus minarets, es crida a l'oració dos cops al dia.

Grups islamistes turcs fa dècades que reclamen que Santa Sofia torni a obrir portes com a centre religiós per als musulmans i recuperi el seu passat com a mesquita.

També hi ha grups cristians ortodoxos que reclamen que es reconegui el passat cristià de Santa Sofia i es recuperi com a centre de culte de l'església ortodoxa.

El govern grec ha qualificat de "provocació al món civilitzat", la possibilitat de convertir-la en mesquita de nou, mentre que tant l'església ortodoxa grega com la russa han alertat el govern d'Ankara de les confrontacions que aquesta mesura pot comportar. 

La Unesco protesta

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) s'ha pronunciat aquest divendres sobre la possibilitat que Santa Sofia deixi de ser un museu. Segons l'organització internacional, l'exbasílica està inscrita en la seva llista patrimonial i això comporta "compromisos i obligacions legals" i els estats no poden modificar aquest estatus sense el beneplàcit de l'organisme.

Segons la Unesco, abans de fer qualsevol modificació, Turquia hauria de consultar-los i acceptar una valoració del comitè que examina els bens patrimonials de la Humanitat. En aquest sentit, recorden, Santa Sofia té "un fort valor simbòlic, històric i universal".

Per aquesta raó, demanen a les autoritats turques a consultar-los abans "d'adoptar qualsevol decisió que pugui afectar el valor universal" del recinte.

Visitants dins de Santa Sofia, museu sense caràcter religiós des del 1934
Visitants dins de Santa Sofia, museu sense caràcter religiós des del 1934 (Reuters/Murad Sezer)
ARXIVAT A:
ReligióMuseusONURecep Tayip ErdoganTurquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut