Pedro Sánchez és a Nova York per participar a l'assemblea del clima de les Nacions Unides (La Moncloa)

Pedro Sánchez, sobre l'amnistia: "Seré coherent, i amb això ja dic molt"

El president del govern espanyol evita desmentir Oriol Junqueras, que ha assegurat que ja hi ha un acord en aquest punt

RedaccióActualitzat

"Una crisi política mai hauria hagut de derivar en una acció judicial". Aquestes són les paraules que ha fet servir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan una periodista li han preguntat aquest dimecres si encara considera que Carles Puigdemont hauria de presentar-se davant la justícia espanyola per retre comptes per l'1-O.

En una roda de premsa des de Nova York, Sánchez s'ha mullat sobre l'amnistia assegurant que "està dient molt" quan afirma que serà "coherent amb la política de normalització de la situació política a Catalunya".

En aquest sentit, ha apuntat que "el 90 per cent dels catalans no vol la unilateralitat, volen diàleg, retrobament, convivència i concòrdia, i aquí és on serà el govern d'Espanya" per "transcendir i passar pàgina".

Tot i això, el candidat socialista ha insistit que ara és el torn de Feijóo i que parlarà "amb tota franquesa" quan ell sigui el candidat a la investidura. "Les converses poden ser discretes, però els acords són transparents", ha assegurat.

Sánchez ha fet aquestes declaracions l'endemà que Oriol Junqueras assegurés des de les portes del Congrés que l'acord amb el PSOE perquè Francina Armengol fos elegida presidenta del Congrés ja incloïa el compromís per a l'amnistia.

Una versió que els socialistes neguen, però que Junqueras ha tornat a repetir aquest dimecres i que Sánchez ha evitat desmentir.
 

"Al paper hi diu el que hi diu"

El text signat a l'agost parla de desjudicialitzar la política catalana, i és aquí on Junqueras interpreta que l'amnistia és una de les vies per arribar-hi.

"És evident que s'inclou en aquestes vies legals necessàries que el partit socialista s'ha compromès a fer", ha assegurat el líder d'ERC. Per això, ha seguit, "podem donar per descomptat aquest compromís amb l'amnistia i podem donar per descomptada aquesta amnistia".

Tot i això, veus com la del ministre Miquel Iceta han preferit mantenir la prudència. "Jo m'he de remetre als textos. I és cert que en moltes converses estem parlant d'intentar posar fi a la judicialització d'un conflicte que té arrels polítiques. Però en aquell paper hi diu el que hi diu, i no hi diu el que no hi diu", ha afirmat preguntat per la qüestió aquest dimecres.

Una idea que ha reforçat el líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que dins de les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez encara no hi ha cap acord sobre l'amnistia. "Quan fem un acord, l'expliquem. Jo li estic dient que soc discret i no he explicat cap acord", ha assegurat el cap de l'oposició en una entrevista aquest dimecres a Ràdio 4-RTVE.


Front González-Guerra

Mentrestant, aquest mateix dimecres a la tarda dos sectors del "vell PSOE", el de Felipe González i el d'Alfonso Guerra, s'unien en un acte a Madrid per carregar durament contra les intencions de l'actual líder del partit i per apel·lar a un pacte entre socialistes i populars.

Guerra ha insinuat la voluntat d'oposar-se a la direcció del partit socialista assegurant que l'actual situació "no durarà, no pot durar, no ha de durar perquè la llibertat i la democràcia habiten al cor de molts socialistes".

L'exvicepresident espanyol ha assegurat que una amnistia falsificaria la història:

"Jo demano com a socialista que no es faci aquest pas, que no es doni una amnistia que falsificaria la història, que convertiria en repressors els demòcrates i presentaria com a demòcrates els malfactors que van atemptar contra la llibertat i la democràcia i repeteixen cada dia que ho tornaran a fer."

L'expresident espanyol Felipe González, al seu torn, ha criticat Yolanda Díaz per evitar la paraula amnistia, i l'ha instat que, si hi creu de veritat, en parli amb claredat, no com un "concepte fosc".

Els dos exdirigents han presentat el nou llibre de Guerra, "La rosa y las espinas" (Jesús Hellín/Europa Press)

Díaz vindrà a Catalunya per buscar avals a l'amnistia

També ha reclamat discreció aquest dimecres la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que prefereix pensar en positiu i assegura que hi haurà acord per investir Sánchez.

Amb aquest objectiu, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha avançat que es desplaçarà a Catalunya després de la del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per mantenir contactes i aconseguir un gran pacte de país sobre l'amnistia: "El que no pot ser és construir una cosa des de dalt i que ningú et segueixi", ha argumentat.

No ha concretat quines trobades mantindrà --algunes públiques i d'altres en privat--. El que sí que ha explicat és que es trobarà "sens dubte" amb els agents socials. "La discreció és clau perquè avancin els acords", ha dit.

Díaz també ha negat que hagi intentat reunir-se sense èxit amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com han apuntat alguns mitjans. "No li he demanat cap reunió, ni ella a mi", ha afirmat. En tot cas, ha explicat que el negociador de Sumar, Jaume Asens, està "en contacte permanent" amb Rovira.

Pots sentir l'entrevista sencera aquí:


 

ARXIVAT A:
AmnistiaERCPSCPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut