Joan Tardà i Carles Campuzano han demanat al Congrés una comissió d'investigació sobre l'1-O (@Esquerra_ERC)
Joan Tardà i Carles Campuzano han demanat al Congrés una comissió d'investigació sobre l'1-O (@Esquerra_ERC)

ERC i el PDeCAT diuen que la independència necessita "més temps"

Representants de les dues formacions coincideixen a dir que, per assolir la independència, s'ha d'ampliar la majoria social i ser "perseverant"

Actualitzat

Els dirigents independentistes modulen el discurs. Diputats d'ERC i del PDeCat al Congrés han coincidit a dir, aquest dimarts, que l'independentisme necessita més temps per aconseguir una majoria social prou sòlida a Catalunya. El matís en el discurs arriba l'endemà que ERC va fer autocrítica i va admetre que no van voler desplegar la proclamada República Catalana per por de la violència de l'Estat, i que el conseller cessat Lluís Puig va afirmar que "tothom" sabia que no hi havia exèrcit ni la capacitat de controlar fronteres.

Des de Madrid, l'expresident Mas també s'ha referit a aquesta qüestió en un col·loqui organitzat pel Club Siglo XXI. Segons Mas ara "s'està fent una reflexió del que ha passat les últimes setmanes i de perquè ha passat". Si, per exemple, "hi va haver suficient control dels temps, o un control intel·ligent dels temps". I també, diu, "s'està discutint si la majoria social que acompanya aquest moviment és suficient per fer passes com les que es van fer fa algunes setmanes". 

 

Mas ha remarcat també que, en qualsevol cas, la independència "no és una invenció o un caprici de quatre gats o de quatre bojos", i que continua sent un "objectiu compartit per dos milions de persones a Catalunya", que va "donar origen a un Parlament amb majoria absoluta" independentista el setembre de 2015. 

El republicà Joan Tardà ha afirmat que si no "es va sortir al balcó a proclamar la república" després de la declaració del Parlament va ser perquè "no estàvem predisposats a posar en risc la seguretat dels ciutadans" després del "trauma" de l'1-O. Tardà ha assegurat que aspiren que el vot independentista superi el 50% i ha afirmat que encara hi ha camí per recórrer:

"Catalunya serà independent si els catalans volen que ho sigui. Saben per què encara no ho som? Perquè no ha existit una majoria de catalans que així ho hagi volgut."

 

Tardà no ha volgut posar cap límit temporal:

"Serem independents si som perseverants i hi ha una majoria. Quan? No ho sabem. Abans que independents, som demòcrates. I abans que demòcrates, som bona bona. I per nosaltres, la pau, el pacifisme i tot el que té a veure amb el civisme és fonamental."

Després del ressò que han tingut les declaracions, Tardà ha considerat que les seves paraules s'han tret fora de context, perquè ell ha insistit en el fet que només s'assolirà la independència si s'és "perseverant".

 

 

El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha defensat que fer autocrítica és bo. Campuzano ha afirmat que el seu partit no renunciarà a la independència en el programa electoral, però també ha admès que cal ampliar la majoria:

"No hi haurà una renúncia a l'horitzó de la independència. L'aspiració a tenir un Estat propi a Catalunya ha arribat per quedar-se, però, si alguna lliçó hem d'aprendre del que hem viscut aquests anys, és que necessitarem més temps per reforçar les majories socials que ens acompanyin en aquest objectiu."

 

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha apostat perquè, si l'independentisme guanya el 21D, canviï d'estratègia i se centri a convèncer més catalans en comptes de posar-se terminis constantment:

"Continuar sent un projecte de majories el més àmplies possibles. Si pot ser 2,5 milions, millor que 2 milions. Segurament cal revisar algunes de les estratègies que s'han fet. Potser no cal posar terminis cada dos per tres. Potser és més important treballar per objectius. Tenir clar que aquest país pot seguir presentant embats democràtics de l'Estat, però segurament cal, abans, haver reforçat alguns objectius i qüestions que potser ara mateix no estaven prou sòlides."

 

Des de Brussel·les, el conseller cessat segons el govern espanyol Toni Comín ha alertat que el camí cap a la independència serà llarg i amb revolts. En una entrevista a RAC1, Comín ha admès que no van escoltar les veus que els alertaven de la possible repressió de l'estat espanyol i la indiferència d'Europa:

 

"S'ha estat dient que governs europeus no ens reconeixerien l'endemà d'una declaració unilateral. Això s'ha dit i repetit 300 vegades, però potser no hi havia gaire ganes d'escoltar aquesta part del relat, perquè potser preferíem escoltar la part més èpica, emocionant i bonica."

 

Des de les files del PDeCAT també s'han vist retrets cap als republicans. L'exportaveu al Congrés, Francesc Homs, ha considerat "insòlit" que s'acusés Puigdemont de traïdor per haver-se plantejat convocar eleccions al Parlament per aturar l'aplicació de l'article 155.

 

En Comú Podem acusa Esquerra i el PDeCAT de mentir.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut