Salut farà PCR amb kits d'automostra que es recolliran a la farmàcia

La intenció és copiar el sistema utilitzat des de fa anys per detectar casos de càncer de còlon, en què les persones agafen les mostres a casa

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han comparegut aquest divendres per anunciar un pla de cribratges massius i selectius per fer front a la pandèmia i evitar que la corba torni a pujar.

Aquest pla, que contempla fer cribratges anunciats i també per sorpresa, es posarà en marxa a partir de la setmana que ve, coincidint amb l'inici del pla de desescalada.

Un d'aquests cribratges és el de tests PCR que es vol fer a través de les farmàcies, que Argimon ha anunciat que no es faran prenent les mostres als establiments, sinó a casa.


Com el càncer de còlon

El secretari de Salut Pública ho ha comparat amb els cribratges que es fan des de fa molts anys per detectar casos de càncer de colon, en què es rep una carta a casa i es va a buscar un kit a la farmàcia.

La persona rebrà l'avís, haurà d'anar a recollir un kit similar que s'haurà d'endur, s'agafarà la mostra ella mateixa del nas, i després de desar-la, l'haurà de tornar a la farmàcia i tindrà el resultat al cap de 2 dies.

Segons Argimon, és un sistema que ja està establert i funcionant, i que només cal adaptar-lo als tests de coronavirus:

"Creiem que és una estratègia 100% viable, esperem que doni bons resultats, però no és un sistema que es pugui muntar d'un dia per l'altre."

Es trigarà a concretar

Ha dit que ja s'està parlant amb els col·legis de farmacèutics per organitzar aquestes recollides de mostres, però que les farmàcies no en sabran els detalls fins d'aquí uns dies o setmanes.

Segons un comunicat del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, el que ara mateix es planteja és començar amb una prova pilot en un àrea delimitada de Barcelona i, si va bé, estendre el model a tot el territori.

Pel que fa a l'abast d'aquest tipus de cribratges, ha dit que encara no es pot precisar a quanta gent arribarà. El que sí que ha dit és que serà una sola prova per persona i que els resultats es penjaran a internet, a La meva salut.

Aquest protocol per fer tests PCR és al marge de l'altre que estudia Salut perquè les farmàcies també facin tests d'antígens, i que s'ha sabut aquesta setmana.

Aquest altre protocol, però, té moltes incògnites per resoldre: ho haurà d'autoritzar l'Agència Espanyola del Medicament, i no és clar qui n'hauria d'assumir el cost.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest divendres

Cribratges lleugers

El secretari de Salut Pública ha explicat que també s'engegarà un altre model nou, el de cribratges lleugers en zones d'alta incidència del virus.

La diferència amb els que s'han fet anteriorment on circula molt el virus és que es faran amb equips petits i a molts llocs alhora, i per això els anomena "lleugers".

Ha dit que molts els farà el Banc de Sang i de Teixits, que aportarà el personal i els autobusos.

En aquest sentit, ha anunciat que es començaran a fer la setmana que ve a Rubí i a Terrassa.


"Trencar cadenes epidemiològiques"

Segons Argimon, tots aquests cribratges haurien de servir per frenar la transmissió descontrolada del virus:

"Aconseguirem detectar asimptomàtics, trencar cadenes epidemiològiques, reduir positivitat, estem a 8%, hem de baixar del 5%. Tot això és el que volem aconseguir amb aquesta estratègia de cribratges comunitaris."

"Sortir al carrer per anar a buscar el virus"

A l'inici de la compareixença, la consellera Vergés ha assegurat que s'ha aconseguit l'objectiu d'aturar la corba de la segona onada, i que ara els esforços s'adreçaran a fer cribratges.

Segons ha dit, això serà "una nova estratègia" que es farà amb diferents tipus de cribratges, generals a la població, però també específics a col·lectius de risc o vulnerables, com les residències de gent gran:

"És una nova estratègia de sortir al carrer per anar a buscar el virus. Aquestes dues estratègies no són res sense la pota de l'autoprotecció, on hi ha tota la societat implicada. Tot el que fem pren sentit si la gent s'autoprotegeix."

Segons ha explicat, amb les 500 persones que s'incorporaran al sistema de rastreig de casos, hi haurà més de 3.000 persones treballant en aquest sistema.

Salut farà PCR amb kits d'automostra que es recolliran a la farmàcia
La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres


Residències i clubs esportius

Argimon i Vergés també han explicat que als treballadors de residències de gent gran se'ls faran proves cada setmana en lloc de cada quinze dies com fins ara i també es faran testos als residents.

A més, també està previst fer cribratges en els clubs esportius entre els joves de més de 18 anys.

Tots dos han demanat i insistit que totes les activitats que es pugui fer a l'aire lliure, no es facin en llocs tancats.

I han insistit molt que la gent no deixi d'aplicar les mesures de seguretat per protegir-se i protegir les persones del seu entorn.

En aquest sentit, han alertat que ara l'epidèmia va de baixa a Catalunya, però que si no es manté aquesta baixada, es poden fer passos enrere en la desescalada.

El context del pla

Aquest pla de cribratges per frenar els brots de Covid-19 es presenta després que aquest dijous es definís el pla de desescalada per a les pròximes setmanes i mesos.

És un pla que ha arribat després de moltes queixes i pressions dels sectors econòmics i socials afectats per les restriccions, i també de fortes tensions al si del govern.

També quan la situació epidemiològica a Catalunya segueix millorant, tot i que encara es confirmen cada dia el doble de casos dels que permetria alleugerir el sistema sanitari.

En les últimes hores Salut ha comptabilitzat 1.968 positius més, mentre hi ha 2.194 persones amb Covid-19 ingressades als hospitals, 539 a l'UCI, i 71 persones més han mort.

Malgrat això, estan baixant els indicadors de risc: la incidència a 14 dies ha baixat de 500 per primer cop des de mitjans d'octubre.

I el risc de rebrot també continua baixant: aquest divendres està a 353 punts, mentre la velocitat de transmissió, marcada per l'índex Rho, és de 0,76.


Un pla de 4 trams

El pla de desescalada es començarà a aplicar aquest dilluns 23 de novembre, consta de 4 trams progressius i la seva implantació s'anirà revisant cada 15 dies.

En tots els trams està previst mantenir el toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí, i també la recomanació que el màxim de treballadors possible treballi des de casa.

 

Budó i el pont de la Constitució

Mentrestant, aquest mateix divendres a primera hora la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha suggerit que es podria aplicar la segona fase a partir no del 7 de desembre, com està previst, sinó del 5.

Això es faria perquè el pont de la Constitució, del dissabte 5 al dimarts 8, la gent pogués sortir del municipi. En la segona fase, però, només hi haurà mobilitat dins de la comarca.

Segons ha dit Budó, de moment només és una possibilitat:

"Podem ajustar. És important parlar amb els sectors i veure si és millor aplicar el segon tram de mesures a partir del 5 per agafar tot el pont o el dia 7, ja ho veurem."

Sobre aquestes declaracions, Vergés ha dit que s'analitzaran totes les possibilitats, però ha fet una crida per "no malbaratar els esforços que ha fet tanta gent" per frenar el virus.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut