L'avinguda Preciados de Madrid (EFE/Zipi)

Sis persones i toc de queda a la una: la proposta del govern espanyol per Nadal

L'esborrany s'ha de consensuar amb les comunitats autònomes i no se sap si seria d'obligat compliment o una recomanació

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol reunions familiars de sis persones com a màxim aquest Nadal. Així ho recull un esborrany amb propostes de mesures de salut pública per la Covid-19, on també es proposa que el toc de queda la nit de Nadal i la de Cap d'Any sigui de la una de la matinada a les 6 del matí.

El document, al qual han tingut accés TV3, s'ha de consensuar amb les comunitats autònomes i es podria debatre en el Consell Interterritorial previst aquest dimecres.

Es tracta d'un document de treball que segons el govern, no han rebut oficialment, i que no se sap, encara, quina fórmula jurídica tindrà, és a dir, si serà d'obligat compliment per a les autonomies o només una recomanació.

La consellera de presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó ha explicat el govern escoltarà aquesta proposta, però també ha recordat que la Generalitat té competències per decidir.

Budó ha recordat que és "tasca de tothom fer possible que a mesura que anem gaudint de les activitats que havien estat aturades ho fem amb responsabilitat, amb seny per no posar en risc la pròpia salut i la de la comunitat."

A Catalunya, segons el pla d'obertura de la Generalitat, si es complien els requisits les reunions socials podien ser de fins a deu persones a partir del 21 de desembre. Salut confia podia mantenir aquest pla si les dades epidemiològiques ho permeten.

Pel que fa al toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any, la portaveu ha admès que "són dates especials, en què tothom té ganes de poder-se reunir amb la seva família" i ha assegurat que hi treballen i seran "sensibles".

 

Què diu l'esborrany?

Segons la proposta del govern espanyol, les reunions familiars es limiten al grup de convivents, i si hi ha algun membre extern no convivent, les reunions han de ser d'un màxim de 6 persones.

La recomanació és minimitzar o evitar reunions d'àmbit social. Si es fan, haurien de ser com a màxim de 6 persones, i preferentment a l'aire lliure o exterior amb dues parets, sempre garantint mesures de prevenció.

Es mantindria el toc de queda, segons els horaris establerts per cada comunitat autònoma després del decret de l'estat d'alarma, però els dies 24 i 31 de desembre -la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any- es proposa mantenir l'horari de la 1 de la matinada a les 6 del matí.

Pel que fa a la mobilitat per les dates de Nadal, a l'esborrany es recomana evitar els viatges que no siguin estrictament necessaris. Els que es facin, han de respectar les mesures de seguretat de cada territori. Si són viatges internacionals, cal tenir en compte les normes i restriccions del país de destí, i si fa falta, s'han de dur proves diagnòstiques prèvies.

Als estudiants que tornin a casa per Nadal se'ls demana que limitin les interaccions els dies previs al viatge.

Tampoc es recomana celebrar esdeveniments multitudinaris com les cavalcades de Reis i qualsevol altre tipus d'esdeveniment nadalenc perquè es consideren d'"elevat risc de transmissió".

Tot i això, es deixa en mans de les autoritats de salut pública valorar cada esdeveniment "seguint les recomanacions en el context de la nova normalitat per la Covid-19 a Espanya".

Com a alternativa es proposen formats com les "cavalcades estàtiques" en llocs on es pugui controlar l'accés o seguir retransmissions per televisió.

En altres esdeveniments nadalencs com concerts o pessebres que se situen en espais concrets s'hi ha de poder controlar l'accés, la distància interpersonal i un aforament del 50%.

Sobre els esdeveniments esportius d'aquestes dates, com la Marató de Sant Silvestre, a Madrid, o a Barcelona la Cursa dels Nassos, el govern espanyol diu que es poden fer sense que s'interfereixi la limitació d'horaris i el toc de queda, controlant el contacte i la distància entre corredors i l'aforament de la cursa. No es permet la presència de públic i es recomana que se segueixi per televisió.

Es permetrà celebrar la Missa del Gall sempre que no interfereixi en les limitacions horàries del toc de queda, que, segons aquest text, el dia 24 de desembre s'ampliaria a la 1 de la matinada. Es recomana que s'ofereixin alternatives com la retransmissió telemàtica o televisada. La resta d'actes religiosos es limiten segons les normes de cada comunitat.

Els esdeveniments culturals nadalencs a teatres, cinemes i llocs tancats, com concerts i representacions, es permeten respectant les mesures establertes a cada comunitat i sempre que sigui possible es recomana fer-los a l'aire lliure.

La restauració i l'hostaleria, segons la proposta, es regiran per les normes de cada comunitat. En l'àmbit comercial, es recomana comprar al petit comerç i organitzar les compres de Nadal amb temps per evitar aglomeracions a centres i eixos comercials. Al carrer també es permeten els mercats de Nadal a l'aire lliure sempre que es mantinguin els aforaments establerts.

A les residències i centres sociosanitaris es preveu poder ampliar el nombre de visites per Nadal.

 

Esborrany del pla de mesures del govern espanyols per Nadal by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut