Pedro Sánchez he comparegut des de La Moncloa ja com a candidat a la investidura

Sánchez diu que és "l'hora de la generositat i el lideratge" però rebutja el referèndum

El president espanyol en funcions començarà aquest dimecres els contactes amb tots els partits, menys amb Vox, per ser investit i complir d'encàrrec del rei

Actualitzat

Pedro Sánchez ja és candidat a la presidència del govern espanyol. L'ha proposat Felip VI aquest dimarts, un cop tancada la ronda d'entrevistes amb els partits, que el rei ha hagut de repetir després de la investidura fracassada de Feijóo.

Ja amb aquest títol --i l'encàrrec de sumar prou suports al Congrés per ser investit i formar govern--, el president en funcions ha anunciat des de La Moncloa que aquest mateix dimecres començarà els contactes amb totes les forces parlamentàries --menys amb Vox-- per internar complir un encàrrec que diu que rep "amb la il·lusió de saber tot el que Espanya pot avançar amb un govern progressista". Els primers, amb Sumar, amb qui vol repetir coalició.

Una ronda de reunions en què també inclourà el PP, "sense demanar-los trànsfugues", ha dit, sinó per proposar-los que "compleixin amb les lleis i la Constitució i desbloquegin la renovació del govern dels jutges".

Sobre la carpeta catalana, no ha pronunciat la paraula amnistia i només s'hi ha referit responent les preguntes específiques dels periodistes. "És l'hora de la política, que no ha fet el PP; és l'hora de la generositat i és l'hora del lideratge", ha dit Sánchez.

I ha seguit l'argumentació recordant els indults als condemnats pel procés, una decisió "difícil" que diu que va prendre confiant "en els efectes beneficiosos per superar el problema de convivència a Catalunya". "Ara puc constatar que va ser una decisió encertada", ha afegit.

També ha tornat a defensar que el seu objectiu és "la convivència i la concòrdia", recordant que tot s'ha de fer "en el marc de la Constitució", i ha assegurat que "tots els acords seran transparents". I, en aquest marc, ha rebutjat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, perquè defensa que els "catalans volen un retrobament". 
 

Feijóo augura unes setmanes "de moltes mentides"

Abans que Sánchez, Feijóo ha tancat la ronda de consultes a La Zarzuela. En la roda de premsa posterior, des del Congrés, el líder popular ha subratllat que el candidat socialista "té menys suports ara que fa un mes" i ha criticat que "parteix d'una derrota electoral clara"

Feijóo ha comparegut al Congrés després de trobar-se amb el rei
Feijóo ha comparegut al Congrés després de trobar-se amb el rei (EFE/Fernando Alvarado)

A més, també ha pronosticat una època de "teatralitzacions" i de "moltes mentides", perquè ja ha donat per tancat un acord entre els socialistes i els independentistes per a una eventual amnistia, que ha tornat a criticar. Segons ell, suposaria "la liquidació del règim constitucional i de la igualtat entre els espanyols".

Amb el mateix missatge, contra una possible amnistia o un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, s'ha votat aquest dimarts al Senat.

La moció l'ha presentat el PP i ha tirat endavant perquè el partit té majoria a la cambra. També s'hi han sumat els vots de Vox i UPN, mentre que el PSOE ha qualificat d'"antiga i vella" la propsta i diu que no reflecteix la realitat d'Espanya.
 

Sense data encara per al debat

El que Armengol no ha fixat encara és la data del ple d'investidura amb Sánchez de candidat. La presidenta ha explicat que esperarà a escoltar la seva proposta, per donar temps a les negociacions, que el candidat del PSOE ha augurat que "no seran fàcils".

Amb l'intent del candidat del PP, la presidenta va anunciar la data del debat l'endemà de saber-se la decisió del rei. En aquell cas, va donar un marge de 35 dies per a les negociacions, va dir, preveient també que, en cas de repetició electoral, la cita amb les urnes seria just passat Nadal, el diumenge dia 14 de gener.

Un mes llarg que Sánchez també ha aprofitat per negociar amb els partits independentistes, de qui encara no té el suport garantit. Tampoc de la resta de formacions. De fet, només té la seguretat de comptar amb els vots dels 121 diputats socialistes, perquè ni Sumar dona l'acord per tancat.

Amb tot, Sánchez aspira a sumar els 178 vots que van permetre elegir la socialista Armengol presidenta del Congrés, que incloïen els del PSOE, Sumar, ERC, Junts, BNG, Bildu i també el PNB; els mateixos que van votar en contra de la investidura de Feijóo.

La dinàmica seria la mateixa: Sánchez necessitaria majoria absoluta en primera votació i, en cas de no assolir-la, majoria simple en la segona.
 

Plaja: "Sánchez s'ha de posar les piles"

Per tenir l'opció de sumar-les, des del govern, la portaveu Patrícia Plaja ha advertit al PSOE que "s'ha de posar les piles" per respondre les demandes de l'independentisme.

Segons Platja, "la negociació va massa lenta" i, si vol els seus vots, "haurà de moure fitxa i ser valent" en favor de l'amnistia, el dret a l'autodeterminació i "el benestar de la ciutadania", on inclou el traspàs de Rodalies, que ha tornat a reclamar.
 

Montero ja parla de pressupostos nous al gener

Qui ha donat per fet que Sánchez seguirà una legislatura més a La Moncloa és la ministra d'Hisenda. Maria Jesús Montero ha assegurat aquest dimarts que el seu ministeri ja treballa amb l'objectiu que els pressupostos generals de l'Estat s'aprovin a principis del 2024.

"La nostra idea és arribar com més aviat millor, per tal que s'aprovin els primers dies de gener", ha assegurat Montero.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut