Els eurodiputats, sobre el Catalangate: cal més transparència per als espiats amb Pegasus

La delegació d'eurodiputats de la comissió que investiga l'espionatge polític de Pegasus també ha urgit les autoritats "a col·laborar amb els tribunals"

RedaccióActualitzat

La delegació d'eurodiputats de la comissió que investiga l'espionatge polític de Pegasus ha reclamat més transparència i més col·laboració per part del govern espanyol amb la justícia.

"Urgim les autoritats a col·laborar amb els tribunals", ha dit el president de la comissió, Jeroen Lenaers, en la roda de premsa amb què han tancat el seu viatge de dos dies a Madrid.

Hores després de trobar-se amb el president Aragonès, Meritxell Serret i Ernest Maragall, que han denunciat davant la missió europea que Espanya no investiga el Catalangate, Lenaers ha afirmat que creuen que les víctimes de l'espionatge "necessiten més informació i més transparència", perquè --diu-- "tenim la impressió que no sempre ha estat el cas", malgrat que "el marc legal a Espanya compleix amb la protecció dels drets fonamentals".

Després de subratllar que "no som aquí per manifestar cap postura sobre el moviment independentista", ha afegit que "les persones que creuen que els han espiat mereixen transparència i explicacions més rigoroses". "Tothom ha de tenir l'oportunitat que s'investiguin les seves denúncies de forma imparcial", ha afirmat Lenaers.

En aquesta línia, la ponent de la comissió, Sophie in 't Veld, ha criticat que "les víctimes es troben encallades". També s'ha referit a la definició del concepte de "seguretat nacional" que es recull a la normativa espanyola i ha criticat que, al seu entendre, aquesta definició és "tan àmplia que pot donar cabuda a qualsevol cosa i ha de ser molt explícita":

"Les idees, per molt boges que semblin, mai poden ser objecte de seguretat nacional. Això ha d'estar molt clar i les autoritats espanyoles ho han d'aclarir."

Tanmateix, Sophie in 't Veld creu que han d'assegurar-se que "les persones que han estat objectiu dels espionatges tinguin accés a una reparació".

No està clar qui va espiar Sánchez

A l'espera de redactar les conclusions de la comissió, Lenaers també s'ha referit a l'espionatge al president espanyol i a la ministra Robles, que també van ser espiats amb Pegasus: "No està clar qui va espiar els membres del govern espanyol, tot i que les pistes apunten a tercers països, entre els quals el Marroc."

I sobre el fet que no han estat rebuts per cap ministre del govern espanyol, el cap de la delegació europarlamentària ha respost que entenien que la visita "ha plantejat problemes per als nostres amfitrions, perquè ahir era festiu local i avui hi havia el debat polític de la moció de censura". Tot i això, ha fet un agraïment a les autoritats que els han rebut.

El president del comitè de l'Eurocambra, Jeroen Lenaers, al Congrés (ACN/Nazaret Romero)

L'objectiu del viatge dels deu eurodiputats, que van arribar aquest dilluns a Madrid, era reunir-se amb autoritats nacionals i regionals, diputats i periodistes.

La comissió Pegasus del Parlament Europeu es va crear, sobretot, per investigar l'espionatge a Polònia i Hongria --països que també han visitat--, però el dia abans de la primera sessió Citizen Lab va destapar el Catalangate i el cas ha anat agafant protagonisme.

Al gener es va decidir que s'enviaria una missió a Espanya.

ARXIVAT A:
EspionatgeCatalangatePegasus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut