Sánchez, Abascal, Tamames i Díaz aquest matí al Congrés (EFE/Chema Moya i J.J. Guillén)

La moció de censura apel·la al PP: Sánchez els fa corresponsables i Abascal els tira la canya

Ramon Tamames assegura que els problemes d'Espanya tenen solució i demana posar-hi "els mitjans necessaris"

RedaccióActualitzat

Sessió maratoniana, aquest dimarts, en l'inici del debat de la moció de censura contra Pedro Sánchez presentada per Vox al Congrés dels Diputats.

El candidat a la presidència del govern espanyol proposat pel partit d'extrema dreta és l'economista Ramón Tamames, de 89 anys, que durant les primeres legislatures de la recuperació democràtica va ser diputat pel Partit Comunista d'Espanya i per Esquerra Unida.

Tamames ha trigat dues hores i 40 minuts a poder intervenir, perquè les intervencions inicials de Santiago Abascal, el president del partit d'extrema dreta que presenta la moció, i les rèpliques de Sánchez s'han allargat fins a dos quarts de dotze i després s'ha fet una pausa de 10 minuts.

A causa dels problemes de mobilitat, Tamames ha fet el seu discurs des de la bancada de Vox, assegut al costat de l'escó d'Abascal, i no des de la tribuna del Congrés.


Tamames: "Retre un tribut a aquest bell país"

"Tenen solució els problemes d'Espanya? Sí que en tenen. Doncs posem els mitjans necessaris." Així ha tancat Ramon Tamames el seu discurs inicial, de 54 minuts.

Ha defensat que amb els acords de la Transició l'Espanya que sortia de la dictadura franquista va "donar una lliçó a Europa i al món" i ha dit que volia "defensar aquell compromís adquirit en temps molt remots".

També que volia "retre un dels meus últims tributs a aquest bell país".

Tamames i Abascal conversen a la bancada de Vox (EFE/Chema Moya)

Tamames ha entrat en matèria fent referència a la situació del castellà a Catalunya. Ha acusat Sánchez de permetre que la Generalitat impedeixi que el castellà, "una llengua que parlen 600 milions de persones arreu del món", es parli a Catalunya.

Més endavant també ha lamentat que "el govern actual i també els anteriors han estat dominats per la sobrerepresentació electoral del separatisme", per la llei electoral del 77, "anterior a la democràcia".

"L'autodeterminació no existeix", ha reblat, perquè "la vam discutir en debat parlamentari i va ser rebutjada per la immensa majoria dels vots".

Tamames també ha assegurat que la memòria democràtica és "un pas enrere" perquè "atia la divisió dels espanyols" i ha demanat "que es deixi la història als historiadors".

L'economista i exdiputat ha anat repassant els principals problemes que considera que té l'Espanya actual. Ha parlat de qüestions com la lentitud de la justícia, la corrupció, i els "desequilibris i contradiccions" de l'economia. També del "desori generalitzat de la despesa pública".

Abans d'acabar, Tamames ha recapitulat, fent una crida a la concòrdia.


Sánchez a Tamames: "Aquesta no ha estat la seva millor idea"

La rèplica a la intervenció inicial de Tamames l'ha fet Sánchez, que ha començat donant-li la benvinguda al Congrés i li ha agraït el to i "l'esforç per aportar idees i no insults".

Tot seguit, però, li ha retret que en aquest retorn "contribueixi a blanquejar un partit que nega la igualtat entre homes i dones"; un partit que "nega l'evidència científica del canvi climàtic", ha afegit, i que "va flirtejar amb els antivacunes durant la pandèmia", que "criminalitza els migrants" i que "ha plantejat prohibir partits polítics perquè defensen idees diferents".

Sánchez ha retret a Tamames que no aporti solucions als problemes que exposa (EFE/J.J.Guillén)

"No crec que aquesta hagi estat la millor idea que ha tingut en la seva vida", ha reblat Sánchez a un Tamames que des de l'escó li ha respost amb un mig somriure de circumstàncies.

El president del govern espanyol ha anat més enllà i ha recordat a Tamames el seu pas per diversos partits, per acabar afirmant que la moció de censura que defensa no la promouen ni el Partit Comunista, ni el CDS ni el Partit Popular, sinó "els successors de Blas Piñar" procurador de les Corts franquistes i fundar del partit d'ultradreta Fuerza Nueva.

Tot seguit, Sánchez ha anat defensant la gestió del seu govern i lamentant alguns posicionaments de Tamames. 

També que hagi fet una llista de problemes sense proposar solucions, o que per alguns hagi proposat remeis que ja va provar, sense èxit, el govern presidit per Mariano Rajoy.

Imatge, que s'ha fet viral, de Tamames al costat d'un rètol dels ascensors del Congrés que avisa "no utilitzar en cas d'emergència" (Europa Press/Eduardo Parra)

Sánchez ha retret a Tamames que posi en qüestió la qualitat democràtica d'Espanya. "Diu que no hi ha separació de poders ni seguretat jurídica; em sorprèn, perquè és al que aspira Vox", ha dit, abans d'assegurar: "Estem en una democràcia plena i vostè hauria de saber-ho".

Sánchez ha tancat la seva resposta a Tamames donant la raó a les veus que aquests dies deien que no era un bon candidat per una moció de Vox, perquè ha dit que el veu com un candidat molt afí al Partit Popular i a la voluntat d'aquesta formació de tornar a polítiques com els salaris baixos, les retallades o la recentralització autonòmica.

"No ha parlat res de Catalunya", ha recordat Sánchez a Tamames, i ha afegit que se n'alegrava, perquè això vol dir que no forma part de les seves preocupacions.


Retret de Tamames a Sánchez per "un totxo de vint folis"

Quan feia més de mitja hora que Sánchez intervenia per respondre a Tamames, l'economista ha volgut parlar. Batet ha interromput un moment el debat per adreçar-se a Tamames, que ha retret a Sánchez que comparegués "amb un totxo de vint folis". No ha pogut acabar de dir el que volia, perquè Batet li ha retirat la paraula i ha demanat al president del govern espanyol que continués.

Més tard, quan Sánchez ha acabat, Tamames ha li ha retret que hagi estat tanta estona en l'ús de la paraula. Han estat una hora i 25 minuts, tot i que Tamames ha parlat d'una hora i 40 minuts.

Tamames ha retret a Sánchez la durada de la seva intervenció (EFE/Chema Moya)

En una contrarèplica breu, de poc més de deu minuts, l'economista ha retret al president del govern que no s'hagi referit a qüestions com la llengua espanyola, la reforma del codi penal o la corrupció. "Ens dona lliçons de coses" sobre les quals ningú li ha preguntat, "només perquè les porta apuntades al paper", ha afegit.

"Catalunya avui no toca, com deia aquell", li ha respost després Tamames, abans d'exclamar que no podia parlar de tot. En aquest sentit, s'ha mostrat esperançat que aquesta moció de censura serveixi almenys per reformar el reglament del Congrés, per "posar temps" a les intervencions i acotar els temes que poden abordar-s'hi.

La contrarèplica a Tamames ja no l'ha fet Sánchez, sinó Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia social. 


Yolanda Díaz: "Aquesta moció és destructiva contra el PP"

Díaz ha començat recordant a Tamames que la Constitució Espanyola estableix que les mocions de censura són constructives i li ha retret que "sembla que vostè està deteriorant la democràcia, convertint aquesta moció en una moció destructiva que no ho és contra el govern d'Espanya, sinó contra al Partit Popular". 

"Vostè respresenta en aquesta cambra als que empunyen la Constitució com a arma llancívola", ha lamentat, també.

La vicepresidenta tercera ha defensat a ultrança la gestió del govern de coalició; S'ha referit a la política laboral i econòmica i també a les polítiques socials, amb esment especial a la lluita contra les desigualtats. "Li dono la benvinguda a l'Espanya de les dones, les que estan canviant el nostre país", ha dit Díaz, adreçant-se a Tamames.

"Ha parlat de violència de gènere, no violència domèstica", li ha retret a Tamames en referència al fet que Vox nega l'existència de violència masclista.

Yolanda Díaz ha fet la rèplica a la segona intervenció de Tamames(EFE/JJ Guillén)

Ha lloat la gestió de Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació digital, i de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda.

Més tard s'ha anat referint a la resta de ministres, del PSOE i d'Unides Podem, a mesura que ha anat repassant els diferents àmbits d'actuació del govern. 

Díaz ha exhibit coneixements sobre la Constitució Espanyola per rebatre algunes de les afirmacions de Tamames i li ha retret que hagi encapçalat una moció de censura sense presentar "cap full de ruta viable" i només per fer caure el govern. "Això envileix la democràcia", ha dit, i "la nostra tasca és enfortir la democràcia", ha afegit.

"Compte amb la nostàlgia i el revisionisme", ha dit Díaz a Vox, però també al PP, als quals demanat que es preguntin "perquè tot el d'abans els sembla millor".

També s'ha referit a l'absència d'Alberto Núñez Feijóo, que no ha volgut ser al Congrés per seguir la sessió: "Normalitzar, senyories del Partit Popular, l'exclusió, l'odi o la violència és incompatible amb la defensa de la democràcia."

La intervenció de Díaz ha durat gairebé una hora i 5 minuts, una durada que Tamames ha tornat a retreure. 
 

Sánchez a Vox: "Són el glutamat de la dreta"

En la seva intervenció inicial, Abascal ha titllat de "greu" la situació que "està vivint la pàtria" i ha justificat la moció per la necessitat de posar fi a una "legislatura suïcida".

El líder d'extrema dreta ha demanat als diputats del Partit Popular que votin a favor de la iniciativa per llençar Sánchez i el seu projecte "a l'abocador de la història".

"Votem junts i entenguem-nos demà", ha dit, perquè "estem aquí per representar els espanyols, i tenim el deure de deixar-nos de càlculs, de pors i de mitges veritats i dir quina és l'alternativa a un govern que s'ha entregat als enemics d'Espanya". 

Abascal ha afirmat des de la tribuna del Congrés que, fessin el que fessin des de Vox, no podrien "degradar més aquesta legislatura del que vostès ho han fet". També ha assegurat que derogarà les lleis que, segons ell, denigren la dona i ha acusat Sánchez d'haver "destruït la veritable igualtat, la de les oportunitats".

Pedro Sánchez en el seu torn de rèplica durant el debat de la moció de censura presentada per Vox (EFE J.J.Guillén)

En el seu torn de rèplica, el president del govern espanyol ha carregat contra la gestió de Vox, un partit que ha dit que només aporta odi, agitació als carrers, insults i mocions de censura estèrils.

"Vox és el glutamat de la dreta, un simple potenciador del sabor extrem i radical", ha afegit abans d'afirmar que la diferència d'aquest partit amb el PP és que aporta "un plus de brutalitat".

Sánchez ha acusat Abascal d'amagar-se darrere de Tamames (a qui ha qualificat d'"un candidat de circumstàncies") i d'escaquejar-se de fer la mili i de viure de pagues del PP.

"A ningú li ha d'estranyar que vostè s'amagui darrere d'un candidat de circumstància, perquè vostè s'escaqueja de fer la mili o viu a de les sobres d'un xiringuito per endur-se una paga del PP de 82.000 euros l'any"

També li ha retret l'ús que fa de les institucions democràtiques i que no hagi fet ni una proposta per la convivència en tres anys de legislatura.

Ha acusat el president de Vox de "sembrar odi contra les dones", després que Abascal afirmés el passat 5 de març que algunes lleis com la llei trans o la del "només sí és sí" estan "fetes per unes boges" que estan al Consell de Ministres.

Ha afegit que les polítiques progressistes del govern de coalició són la veritable causa de la moció de Vox, que practica, ha dit, una política de "terra cremada" que es defineix perquè només volen "destruir".

Sánchez ha argumentat que Vox tot sol no guanyarà unes eleccions, però que amb el PP de Núñez Feijóo "la cosa va millor", perquè han passat del "no" de la primera moció de censura a una abstenció.

L'abstenció del PP és "un pagament en diferit" per aconseguir el poder de la mà de la ultradreta, ha afegit, abans d'assegurar que "aquest és un negoci dels que deixen taca". Ha demanat al PP que quan Vox els demani un segon pagament "recordin aquest debat".
 

Les intervencions dels grups catalans

En les intervencions de la tarda, ha pres la paraula la diputada de la CUP Mireia Vehí. Ha dit veure "soroll de sabres" en la moció de censura i ha assenyalat que el grup proposant "són els mateixos que durant la transició amenaçaven amb un cop militar i els que el 1936 es van aixecar contra la República".

"Mai més tornaré a dir que en aquest Congrés ho he vist tot", ha afirmat el diputat Germà Bel, de PDeCAT, que s'ha dirigit a Tamames per dir-li que no respondria les seves "barbaritats": "Em vull quedar amb el record del professor Tamames de fa 40 o 50 anys i no amb el que he vist avui".

Míriam Nogueras pujant a la tribuna del Congrés
La diputada Míriam Nogueras, de Junts, ha intervingut en el debat (EFE/JuanJo Martín)

Per la seva banda, Míriam Nogueras, de Junts, ha afirmat: "El que hi ha avui aquí no és una extravagància, és molt representatiu de la qüestionable democràcia espanyola: un excomunista espanyol, candidat de Vox". També ha acusat el govern espanyol d'haver "regalat" focus a la ultradreta amb un "xou" que ha funcionat com a "cortina de fum" per al "pitjor cas d'espionatge de la democràcia", en relació a la visita de la comissió Pegasus del Parlament Europeu, aquests dilluns i dimarts.

Gabriel Rufián a la tribuna del Congrés
Gabriel Rufián, d'ERC, ha intervingut a la tarda(EFE/JuanJo Martín)

I des d'ERC, Gabriel Rufián ha afirmat, referint-se a Pedro Sánchez i el seu govern: "A vostès no el farà fora la moció, a vostès els farà fora la inflació". "Comencin a pensar en la gent a qui estan decebent i no tant en els gerents dels poders que els estan pressionant" ha conclòs.

El debat continuarà aquest dimecres, amb les intervencions de PP i PSOE i la votació. La moció no té els vots necessaris per tirar endavant.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMoció de censuraVoxCongrés dels Diputats
Anar al contingut