El núvol de dispersió de la cendra del volcà té afectacions en la salut, per això es recomana els veïns de 5 poblacions que no surtin de casa (EFE/M…
El núvol de dispersió de la cendra del volcà té afectacions en la salut, per això es recomana els veïns de 5 poblacions que no surtin de casa (EFE/Miguel Calero)
La Palma

EN DIRECTE | Demanen confinar cinc municipis per la cendra en suspensió del Cumbre Vieja

Les autoritats de La Palma demanen als veïns de la vall d'Aridane que no surtin de casa mentre el volcà ha augmentat les emissions de lava, gasos i cendra

RedaccióActualitzat

El núvol de cendra que emet el volcà Cumbre Vieja ha fet suspendre els vols de l'aeroport de de l'illa, segons ha anunciat el cabildo de La Palma.

A primera hora d'aquest matí encara hi havia alguns vols previstos per aquest dimarts però ara han estat tots cancel·lats, segons es pot consultar a la web de l'aeroport

L'emissió de cendres i de lava s'ha incrementat en les últimes hores, segons l'informe de la Direcció de Seguretat Nacional.

L'activitat sísmica es manté amb moviments registrats per sobre els 3 graus d'intensitat. 

Dissabte i diumenge es van registrar els moviments sísmics més fort des de l'ìnici de l'erupció del volcà, tots dos de magnitud 5. L'epicentre es va localitzar a el  Mazo, a 35 i 45 quilòmetres de profunditat respectivament i es van sentir a diversos punts de l'illa.

Aquest dilluns s'ha registart un sisme de 4,6 graus de magnitud, també a el Mazo.

 

El director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha demanat als veïns de cinc municipis propers al volcà de Cumbre Vieja que es confinin a casa seva i evitin sortir al carrer. La raó és que el volcà ha augmentat la producció de lava aquest diumenge.

En aquesta finestra pots seguir en directe l'evolució del volcà Cumbre Vieja:


Ara, el cràter del Cumbre Vieja expulsa lava abundant i amb molta fluïdesa i alimenta amb tones de material les colades, principalment les identificades com 3 i 9. La lava, més líquida, ha arribat a acumular-se i ha format un petit llac:

 

 

Però el que preocupa més és la cendra en suspensió que el vent de component sud i sud-oest porta fins a zones habitades.

La qualitat de l'aire no supera el llindar d'emissió de diòxid de sofre que pot ser perjudicial per a la salut, però sí que, en les últimes 20 hores, hi ha augmentat el volum de partícules en suspensió en l'ambient als municipis de la vall d'Aridane (Los Llanos, El Paso, Tazacorte, Puntagorda i Tijarafe).

Efectius de l'UME netegen la cendra del volcà caiguda sobre una església de La Palma (EFE/Ministerio de Defensa)
Efectius de l'UME netegen la cendra del volcà caiguda sobre una església de La Palma (EFE / Ministeri de Defensa)

Són aquests els cinc municipis on s'ha recomanat als ciutadans que s'abstinguin de sortir al carrer i es quedin a casa amb les finestres tancades. A més, recomanen portar una mascareta FFP2 a les persones que hagin de sortir per força al carrer i també ulleres protectores a les persones "particularment sensibles".

 

Centenars de turistes fan cua per agafar una de les 'guaguas' que porta al mirador on es pot veure el volcà (EFE/Luis G. Morera)
Centenars de turistes fan cua per agafar una de les "guaguas" que porten al mirador on es pot veure el volcà (EFE/Luis G. Morera)

Es dona la circumstància que un dels municipis on es recomana als veïns no sortir al carrer per la contaminació de l'aire és punt d'arribada de les "guaguas" que el "cabildo" de La Palma ha habilitat per facilitar als milers de turistes que han arribat aquest cap de setmana a l'illa poder gaudir de bones vistes del volcà.

La columna eruptiva del Cumbre Vieja arriba fins als 4.500 metres d'alçada i el vent del sud que bufa a La Palma -que es preveu que es mantindrà fins dimarts- pot posar en risc l'operativitat a l'aeroport perquè transporta la cendra del volcà fins a la pista.

Carreteres i vehicles ple de la cendra que porta l'aire en suspensió
Carreteres i vehicles ple de la cendra que porta l'aire en suspensió (EFE/Miguel Calero)

2.562 edificacions destruïdes i 246 en risc

El sistema de satèl·lits Copernicus ha concretat els danys que la lava del volcà ha produït sobre les propietats de l'illa. Són 2.562 edificacions i construccions completament colgades per la lava i n'hi ha 246 en risc que la lava els arribi. Encara hi ha més de 600 persones desallotjades de casa seva que estan allotjades en establiments hotelers.

A més, l'erupció del Cumbre Vieja ha provocat danys a 280 hectàrees de conreus, la majoria de plataners.

Riscos de circular amb la cendra

En ple cap de setmana llarg de Tots Sants, quan és tradició que els famílies visitin els cementiris per honorar els difunts, el "cabildo" de La Palma recomana que s'evitin desplaçaments i s'augmenti la prudència a les carreteres per la presència de cendra a la calçada:

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut