La cendra negra del volcà cobreix les tombes del cementiri de Los Llanos (Reuters)
La cendra negra del volcà va cobrir les tombes del cementiri de Los Llanos (Reuters)

Veïns de La Palma demanen traslladar els difunts dels cementiris amenaçats per la lava

Les Forces Armades han fet una ofrena amb un helicòpter a la zona de Las Manchas, on no es pot accedir al cementiri

Actualitzat

El volcà Cumbre Vieja de La Palma entra en la setena setmana d'activitat des que va entrar en erupció el 19 de setembre. Aquest dilluns, dia de Tots Sants, deixa molts veïns de la zona sense poder visitar els seus difunts.

Molts veïns s'enfronten a una doble pèrdua, la de casa seva i la dels seus difunts. Ja fa dies que els veïns de Los Llanos de Aridane demanen que es traslladin les restes dels cementiris que la lava amenaça de sepultar. Les autoritats fins ara han rebutjat la proposta per "inviable".

L'alcaldessa de Los Llanos, Noelia García, ha dit que s'està analitzant la possibilitat d'exhumar les despulles en algun cas determinat, però "per ara no hi ha res", segons publica el diari local Canarias7.

Les monges escombren de matinada el cementiri de Los Llanos sota una pluja incessant de cendra (Reuters)

Al cementiri de Las Manchas no s'hi pot accedir perquè es troba molt a prop d'una de les colades. També està situat en zona restringida el cementiri de Tazacorte, però en aquest cas els familiars han pogut accedir-hi des de divendres passat, acompanyats dels serveis d'emergències.

Al cemetiri de Los Llanos, fora de la zona d'exclusió, les monges escombraven el cementiri de cendres. Intenten sense èxit netejar les cendres que no paren de cobrir de negre els nínxols i les tombes per, en aquest dia dedicat als qui ja no hi són, retre'ls un record.

L'Ajuntament ha facilitat flors als veïns per poder oferir als difunts (Reuters/Borja Suárez)

Aquest ajuntament facilita flors a les famílies que vulguin visitar els difunts. També ha organitzat la celebració d'una eucaristia a l'aire lliure, en tres horaris diferents a la plaça Juan Pablo II de la localitat, sobretot dedicada als veïns que no poden accedir al cementiri de Las Manchas.

També s'ha instal·lat un "racó de la memòria" amb panells on hi ha els noms de tots els enterrats al cementiri perquè els familiars puguin resar i portar-hi flors. A Tazacorte també es fa un acte semblant.

Un racó de la memòria instal·lat a Los Llanos amb els noms dels difunts enterrats a Las Manchas

Ofrena de l'UME en helicòpter

Al migdia, el personal de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de l'Exèrcit de Terra han format un piquet a la muntanya de Tenisca, a Los Llanos de Aridane, per acompanyar els veïns en el dia de Tots Sants. Un helicòpter Superpuma ha sobrevolat el lloc per fer una ofrena floral a tots els difunts en un punt de la colada a prop del cementiri de Las Manchas, incomunicat per la lava del volcà.

Ofrena floral dels militars des de la muntanya de Tenisca, a Los Llanos de Aridane(Europa Press/Alexandre Diaz)
L'Helicòpter durant l'ofrena pels difunts(Europa Press/Alexandre Diaz)

Membres del cos han llençat pètals de flors mentre sobrevolaven l'espai on reposen els difunts en nom de tots aquells familiars que per Tots Sants no han pogut portar-hi flors com és tradicional.

El cementiri de los Ángeles, a Las Manchas, és l'unic que el seu tanatori disposava d'incineradora a l'illa. Els últims dies, els difunts que volien ser incinerats han hagut de ser traslladats a Tenerife per complir aquesta voluntat.

Les creus sobresurten per damunt de la cendra negra del volcà (Reuters/Borja Suárez)

El núvol de cendra també ha arribat aquesta matinada a la comarca nord-oest de l'illa i ha afectat el funcionament del telescopi de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) l'Observatori del Roque de los Muchachos situat a 2.426 mettres d'altitud. Si bé el vent havia empès en altres oacsions la cendra cap a aquesta zona, aquest dilluns ha aparegut coberta completament.

Observatori astronòmic del Roque de los Muchachos afectat per la cendra (Reuters)

Activitat i efectes de l'erupció

L'activitat del volcà no cessa i ha fet empitjorar la qualitat de l'aire a la vall d'Aridane. A causa de la quantitat de gasos i cendra s'ha recomanat que aquest diumenge els veïns de cinc localitats no surtin de casa i, si ho fan, portin mascareta.

 

Les cendres afecten la biodiversitat de la zona i crea nous paisatges que modifiquen l'equilibri i l'hàbitat de la fauna i la flora. Els científics del CSIC segueixen de prop aquests canvis per avaluar-los. Aquestes són algunes de les imatges que aquest organisme ha recollit sobre la transformació del territori.

 

El volcà continua l'activitat estromboliana, emetent grans quantitats de lava, gasos i cendres. La lava surt amb més potència, quantitat, és més líquida i avança més ràpidament cap al mar.

L'erupció ha llançat pedres de lava incandescent, que cauen com bombes i baixen rodolant.

Bombes de pedra de lava baixen rodant expulsades pel volcà (Reuters/Harri Geiger)

 

 

Segons l'anàlisi del sistema de satèl·lits Copernicus, la lava ha cobert 975,2 hectàrees, 5,2 més en 24 hores i ha destruït 2.574 edificis, 12 més en un dia.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut