Un sanitari de l'Hospital Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de Covid
Un sanitari de l'Hospital Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de Covid (Franciso Àvia/Hospital Clínic)

Alba Vergés confia que el pic d'ocupació als hospitals s'assolirà aquesta setmana

La consellera ha afirmat que cal més temps per contenir els contagis

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han comparegut en roda de premsa per valorar l'efecte de les restriccions i les mesures aplicades fins ara per provar de contenir els contagis de la Covid-19.

Vergés ha assenyalat la desacceleració de la taxa de contagi, d'1,63 punts el 16 d'octubre a 0,92 el 30 d'octubre, com un indicador de l'efectivitat de les mesures acordades. Però ha matisat que cal invertir-hi més esforços. "Necessitem més temps per baixar i estabilitzar-nos", ha reblat la consellera.

En la seva compareixença, la responsable de la Conselleria de Salut ha seguit anticipant que s'arribarà al pic assistencial, al punt àlgid d'ocupació als hospitals, a finals de setmana, una situació desitjable, tenint en compte que, segons ella, és probable que s'hagi de fer front a una tercera onada de contagis a l'hivern.

El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha indicat que, malgrat la davallada dels contagis, la pressió assistencial als centres sanitaris continua sent molt alta. Ara mateix no es poden atendre patologies cròniques pel desviament de recursos que exigeix la lluita contra el coronavirus, ha assegurat Mendioroz.

Efectes de les restriccions

Sàmper, per la seva banda, ha recordat que amb la pròrroga del toc de queda varien els horaris de les restriccions: es poden fer compres de 9 a 10 del vespre i mostrant un tiquet de compra n'hi ha prou per justificar un desplaçament fora d'hores. Abans, els establiments havien de tancar a les 9.

El confinament nocturn ha reduït la mobilitat entre les 10 del vespre i les 12 de la nit. Entre les 12 de la nit i les 6 del matí ja era marginal, ha explicat el conseller.

En preguntar-li sobre l'acte religiós celebrat aquest cap de setmana a la Sagrada Família, Alba Vergés ha recordat que el decret d'alarma només pot limitar l'aforament d'actes com aquests perquè, segons la Constitució, la llibertat de culte és un dret fonamental.

Vergés ha recordat que es va establir una limitació del 30% a qualsevol centre de culte, però ha matisat: "És evident que no ha estat suficient." La consellera considera que aquest acte litúrgic s'hauria pogut ajornar, però no ha anunciat cap mesura per ampliar la limitació d'aforament.

"Tot el que no sigui imprescindible s'ha de deixar de fer. Tenim una situació epidèmica que volem controlar", ha insistit Vergés.

Aquesta compareixença arriba poc després que el secretari de Salut, Marc Ramentol, ha explicat a RAC1 que el seu departament demanarà al Procicat prorrogar quinze dies més les mesures actuals per fer front a la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut