"Ens volem lliures"

En cerca i captura l'acusat de difondre imatges de la noia violada per La Manada

No s'ha presentat al judici en què li demanen entre dos i mig i tres anys de presó, i el jutge n'ha ordenat l'ingrés a presó quan se'l localitzi

Actualitzat

El jutge ordena cerca i captura i l'entrada a presó per a l'home acusat de difondre en un fòrum d'internet dades personals i imatges íntimes de la víctima de La Manada de Pamplona.

L'acusat no s'ha presentat aquest dimecres al judici en què la Fiscalia, l'acusació particular i la popular li demanen entre dos anys i mig i tres anys de presó, 6.000 euros de multa i 5.000 d'indemnització a la víctima.

Segons el seu advocat, que ha renunciat a la seva defensa, l'acusat no hi ha pogut assistir perquè està ingressat en un hospital, tot i que no ha presentat cap justificant que ho acrediti.

La sala del judici al qual no s'ha presentat l'acusat, a Barcelona (CCMA)

Es tracta d'un veí d'Horta-Guinardó, d'uns 40 anys, seguidor de la Legió i amb antecedents, que, durant la fase d'instrucció, va dir que només va penjar en un fòrum una captura de pantalla feta d'una altra pàgina web pública. Per fer-ho es va connectar al wifi d'una veïna.

Està acusat d'un delicte contra la integritat moral i un altre de revelació de secrets per publicar en un fòrum d'internet el nom i cognoms, DNI, data de naixement, lloc de residència i universitat on estudiava la jove violada durant els Sanfermines del juliol del 2016.

Segons la Fiscalia, l'acusat també va penjar fotografies de la noia, algunes de les quals fetes pels condemnats per la violació en grup, amb l'objectiu de burlar-se'n i denigrar-la.

Al judici també hi figura, com a responsable civil subsidiari, el fòrum d'internet on es van difondre les dades.


La víctima, exposada a les xarxes

Un cas similar va ser jutjat el 2020 a Pamplona. Un home ja va ser condemnat a dos anys i un dia de presó per difondre una foto de la víctima de La Manada a la xarxa. Concretament, el 6 de desembre del 2017 va publicar a Twitter la foto on apareixia el rostre de la noia amb un text que deia: "La noia suposadament violada per La Manada ha demanat que no es difongui aquesta imatge perquè potser pensem que només era una golfa borratxa."

La sentència recollia els danys morals que va patir la víctima, que es va veure obligada a marxar a viure a l'estranger i a deixar els estudis universitaris per la por de ser identificada.

Dos membres de La Manada van veure també com la seva condemna augmentava tres anys i tres mesos més per enregistrar amb els seus telèfons mòbils la violació de Pamplona.

També es va reobrir la causa contra els dos detectius que haurien espiat la jove violada per La Manada. La mare d'un dels condemnats va contractar els detectius per intentar demostrar que la noia feia vida "normal" durant l'estiu del 2016, després de l'agressió.

"No és abús, és violació", manifestació per l'enduriment del Codi Penal

Error de seguretat

La difusió de dades i imatges de la violació dels Sanfermines es va produir arran d'un error de seguretat en la divulgació de la sentència de La Manada a la premsa, l'abril del 2018. Encara que el document tenia les dades de la víctima esborrades, incloïa en els marges un codi de seguretat que permetia accedir a l'original complet en la pàgina web del govern foral.

Aquest codi va ser posteriorment desactivat, però tot i així les dades personals i imatges de la jove madrilenya víctima de La Manada van acabar circulant per les xarxes socials.

El Tribunal Suprem va condemnar els integrants de La Manada a 15 anys de presó per la violació en grup durant les festes dels Sanfermines de l'any 2016.

Un dels casos més mediàtics que va aixecar gran indignació social i de reivindicació pels drets de les dones, fins a provocar, tres anys després d'aquesta sentència, la reforma de la llei. Una llei que va rebre el nom popular del "només sí és sí", un dels crits reivindicatius en les manifestacions per reclamar justícia i llibertat sexual.

ARXIVAT A:
JudicialLa ManadaAgressió sexual
Anar al contingut