La comissió de pressupostos del Congrés dels Diputats, en la sessió d'aquest dimarts (Europa Press/Eduardo Parra)
La comissió de pressupostos del Congrés dels Diputats, en la sessió d'aquest dimarts (Europa Press/Eduardo Parra)

Embolic amb una esmena de Junts per un fons Covid que La Moncloa diu que no aplicarà

El text presentat per la formació independentista preveu la creació d'un fons de 9.362 milions, 1.600 dels quals serien per a Catalunya, per compensar els efectes de la pandèmia

RedaccióActualitzat

Controvèrsia al Congrés dels Diputats per una esmena de Junts per Catalunya als Pressupostos Generals de l'Estat que s'ha aprovat contra pronòstic.

El text preveu la creació d'un fons Covid extraordinari de 9.362 milions per a les autonomies, 1.600 dels quals serien per a Catalunya, "que permeti afrontar la incidència derivada de la pandèmia que encara perdura".

Els dos grups que formen part del govern espanyol, PSOE i Unides Podem, hi han votat en contra, com també ho ha fet el PNB. Però l'esmena ha acabat tirant endavant amb els vots de PP, Vox, Esquerra, Cs, EH-Bildu i Coalició Canària.

La diputada de Junts al Congrés Míriam Nogueras
La diputada de Junts al Congrés Míriam Nogueras (EFE/Emilio Naranjo)


El govern espanyol hi veu "múltiples" defectes de forma

Tot i això, és difícil que l'esmena s'acabi incorporant als comptes. Fonts del Ministeri d'Hisenda han puntualitzat que el document de Junts té "múltiples" defectes de forma i no hauria d'haver estat admesa "per insuficiència de crèdit".

El ministeri assenyala que en el projecte de pressupostos "no hi ha l'aplicació pressupostària en què es dona la baixa" i tampoc "s'hi consignen prou recursos per fer efectiva una transferència".

A més, el govern espanyol ha enviat el text als lletrats de la cambra. De moment, el govern espanyol ja ha avançat que no ho executarà.

Primeres votacions superades 

El projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2022 ha superat aquest dimecres el primer bloc de votacions a la comissió del Congrés

Entre les esmenes aprovades, n'hi ha una quarantena que mobilitzen un total de gairebé 100 milions en inversions a les illes Canàries, sacsejada les últimes setmanes per l'erupció del volcà Cumbre Vieja.

També han tirat endavant esmenes pactades pel PSOE, Unides Podem i Més País per impulsar una agència independent per supervisar els algoritmes i habilitar criteris ecològics per afavorir menús cent per cent vegetarians en menjadors d'entitats públiques. 

D'altra banda, també s'ha incorporat una esmena de Ciutadans per incloure el sector turístic entre els sectors estratègics en el Pla Integral de Política Industrial 2020 o una de Terol Existeix per destinar 2,5 milions al nou Museu Nacional d'Etnografia a Terol. 

 

ARXIVAT A:
JxCatPressupostos Generals de l'EstatCovid-19
Anar al contingut