Barcelona

Els sindicats celebren el Dia Internacional del Treballador amb la vista posada en la crisi i l'atur

La celebració del Dia Internacional del Treballador d'enguany ha estat marcada per la crisi econòmica, unes dades històriques de l'atur, que a Catalunya freguen el 18%, i una reforma laboral encallada. Els sindicats majoritaris s'han manifestat de forma conjunta a Catalunya i han reclamat que no es retallin els drets dels treballadors i que els bancs obrin l'aixeta del crèdit. Els sindicats també han posat l'accent en la situació política, i en el seu compromís en la defensa de l'Estatut.

Actualitzat
Comissions Obreres i UGT han caminat plegades a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa en un Primer de Maig que han qualificat de "decisiu". Sobre la taula, l'obligació de crear ocupació per invertir unes xifres d'atur que han reconegut com a "terribles". També una negociació, la que tenen en marxa amb la patronal per tal d'arribar a un acord sobre la reforma laboral.

A Barcelona els líders sindicals Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, rere una pancarta on es podia llegir Per l'ocupació de qualitat i la protecció social, han encapçalat una protesta que hauria reunit unes 50.000 persones segons les seves estimacions, i 7.000 segons els comptes de la Guàrdia Urbana. També hi ha hagut una àmplia representació política, com l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el portaveu del PSC, Miquel Iceta; el secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el secretari general d'ICV, Joan Herrera.

L'únic incident que s'ha viscut en la manifestació, que ha sortit de la plaça d'Urquinaona i ha finalitzat a la plaça de la Catedral, s'ha produït quan un grup de joves del col·lectiu Esquerra Independentista han intentat posar-se davant la pancarta que obria la manifestació, demanant als sindicats majoritaris "menys pactar i més lluitar".

Crida a crear ocupació


Els màxims representants de CCOO i la UGT han coincidit a criticar el pla d'austeritat aprovat aquest divendres pel govern de l'Estat. Consideren que retallar ara la despesa i la inversió pública no és el camí correcte per fomentar l'ocupació.

Les dades del primer trimestre de l'Enquesta de Població Activa indiquen que s'han continuat destruint llocs de treball, amb una taxa de desocupats a Catalunya que ja frega el 18%, i que al conjunt d'Espanya supera el 20%. L'enquesta també mostra que els joves i els majors de 45 anys són dos dels col·lectius més castigats per la crisi.

Poca confiança en l'acord laboral

A més de l'atur, els sindicats han coincidit a mostrar el seu recel sobre la reforma laboral i de les pensions que preveu el govern de l'Estat. Malgrat que el Ministeri de Treball ha fixat un termini de 15 dies per tancar el pacte laboral, els sindicats creuen que serà difícil tancar l'acord amb els empresaris perquè les postures encara es troben massa allunyades. Els sindicats alerten que retallar drets socials i laborals només serviria per aprofundir en la crisi i aposten per la formació i la innovació per trobar una sortida.

Josep Maria Álvarez ha posat com a exemple Alemanya, assegurant que està aconseguint crear ocupació gràcies a una economia sòlida, no a tenir salaris baixos. "No crea ocupació perquè facilita l'acomiadament, sinó perquè forma els treballadors i inverteix en recerca i desenvolupament, i produeix productes de qualitat i valor afegit. Aquest és el camí", ha conclòs.

La defensa de l'Estatut davant una eventual sentència negativa del Tribunal Constitucional o el suport al jutge Baltasar Garzón pel seu processament per prevaricació per investigar els crims del franquisme han estat alguns dels altres eixos que han centrat els discursos dels dirigents sindicals.

CGT i la USOC, en solitari


També amb un to reivindicatiu, però sense polítics, ha arrencat la manifestació de la CGT. Creuen que ara és el moment de lluitar, de donar una lliçó al govern en forma de vaga general.

I la USOC, tercer sindicat a Catalunya, també s'ha manifestat en solitari; no ho ha fet amb els majoritaris tot i que fa temps que ho demanen. Reclama respostes ràpides davant aquesta greu situació d'atur creant contractes més estables.

També a altres ciutats

A Girona Comissions Obreres i UGT han reunit unes 600 persones. Segons els sindicats, les comarques gironines encapçalen el rànquing de dificultats, amb la taxa d'atur més alta de Catalunya, poc més d'un 20%.

També a Lleida unes 500 persones han recorregut els carrers del centre de la ciutat en la manifestació conjunta dels sindicats majoritaris. La lluita contra l'atur i la cohesió social han estat algunes de les reivindicacions més presents.

I a Tarragona la marxa sindical ha volgut també posar l'accent en el diàleg social.

Poca resposta a Madrid


Els treballadors de Viatges Marsans, en plena crisi de la seva empresa, han posat una de les poques notes de color a la manifestació de Madrid, en què aquest any s'ha vist molta menys participació que altres vegades, tot i que l'atur arriba a xifres rècord. Marsans, dirigida pel president dels empresaris, Gerardo Díaz Ferrán, viu en una incertesa que preocupa els treballadors.

A la manifestació s'han sentit més queixes contra el govern, els empresaris i els bancs que no pas possibles solucions. I tot això, tenint en compte que els agents socials fa dos anys que negocien sense èxit una reforma laboral.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut