Madrid

El govern espanyol elimina 32 alts càrrecs i 29 empreses públiques per estalviar

El govern espanyol ha aprovat el pla d'austeritat que comportarà la reducció de càrrecs públics i la fusió d'entitats. En total, el projecte eliminarà 32 alts càrrecs de l'administració i 29 ens públics en el seu intent de racionalitzar l'administració i el sector públic empresarial. Però sobretot les mesures volen reduir el creixent dèficit públic, un dels punts febles de l'economia espanyola. El Consell de Ministres ha donat llum verda al pla el mateix dia que s'han confirmat les dades de l'EPA, que es van filtrar per un error informàtic i que indiquen que la xifra d'aturats supera el 20%. El govern vol concretar la reforma laboral i dóna 15 dies a patronal i sindicats per posar-se d'acord, si no, tirarà pel dret.

Actualitzat
Després de les turbulències borsàries provocades per la crisi grega i els dubtes sobre la solvència de l'economia espanyola, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha posat aquest divendres fil a l'agulla per complir els seus compromisos d'austeritat per reduir el dèficit públic i estalviar-se 16 milions d'euros anuals.

El govern espanyol ha decidit suprimir 29 empreses públiques, que fins ara eren 106, i també 32 alts càrrecs de diferents ministeris, segons el pla de racionalització del sector públic aprovat. D'aquests, vuit són directors generals, un secretari general i catorze organismes autònoms amb rang de director general. Amb tot, les vicepresidentes María Teresa Fernández de la Vega i Elena Salgado, que han coordinat el projecte, han guardat silenci sobre els departaments i empreses afectades. Amb tot, s'ha confirmat oficialment que es fusionaran les tres societats estatals adscrites als ministeris de Cultura i d'Afers Exteriors: la de Commemoracions Culturals, la d'Acció Cultural Exterior i la d'Exposicions Internacionals.

El projecte de retallar despeses en l'administració i el sector públic empresarial ha arribat amb diverses setmanes de retard a la taula del Consell de Ministres i és que, com reconeixen les fonts, la negociació amb cada ministeri ha estat complicada.

Reforma laboral

Reduir el dèficit públic i millorar les dades de l'atur, que segons l'última Enquesta de Població Activa ja supera el 20%, són els deures d'Espanya per encaminar la seva economia. El govern es mostra optimista davant la possibilitat d'arribar a un acord per la reforma laboral. Aquest dijous, durant una reunió del Ministeri de Treball amb les comunitats, el ministre Celestino Corbacho hi va posar terminis per primer cop. Va dir que si en 15 dies no hi havia acord entre sindicats i patronal, seria el govern el que prendria mesures la setmana posterior, sense concretar quines. Treball, però, continua apostant per una reforma de consens.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut