Els quatre factors que posen Barcelona al centre del disseny europeu de semiconductors

L'anunci de Cisco d'instal·lar a Barcelona un centre de disseny de xips se suma al que ja va fer Intel: el Supercomputing Center i les ajudes europees són un reclam

La guerra entre la Xina i els Estats Units pels xips ha posat el subministrament mundial d'aquest producte tecnològic en entredit. Això ha fet reaccionar la Unió Europea, que va posar en marxa un pla per reduir la dependència dels semiconductors de fora d'Europa. L'objectiu: passar del 8,5% actual de xips europeus al 20%.

Els fons europeus Next Generation també estan destinats a aquest propòsit, i a Espanya aquestes ajudes s'articulen al voltant del programa de microelectrònica i semiconductors dotat amb 12.000 milions d'euros.


Aposta política

Però la feina lluny dels focus de polítics també està permetent l'arribada d'inversions en aquest camp. A l'últim fòrum econòmic de Davos, Pedro Sánchez --més enllà de l'agenda oficial-- va tenir temps de reunir-se amb responsables de quatre grans empreses tecnològiques.

Entre les empreses hi havia Cisco i Intel, que pocs mesos després han anunciat projectes a Barcelona.

S'ha sabut que el president de la Generalitat també s'ha reunit dues vegades amb dirigents de Cisco.

El capital humà

Aquesta setmana Cisco anunciava que obrirà a Barcelona el seu primer centre de disseny de xips a Europa. El director general a Espanya, Andreu Vilamitjana, afirmava: "A vegades ens concentrem molt en la fabricació quan en realitat el que crea més riquesa, més ecosistema, és el disseny, que atreu enginyers i que genera l'ecosistema per després passar a la fabricació."

Tot i que no s'han anunciat ni xifres d'inversió ni de contractació, Vilamitjana va explicar: "Començarem amb un grup d'enginyers i sabem que creixerem ràpidament per la demanda que hi ha d'aquest tipus de xips i també pel talent que tenim a Catalunya."

"Catalunya és un pol d'atracció indubtable per a persones de tot el món."

 

La infraestructura: el Barcelona Supercomputing Center

La guerra per reduir la dependència dels xips americans i xinesos està fent que ara mateix la mirada a Europa giri, en part, cap a Barcelona.

Un dels ingredients per a aquest interès creixent per la ciutat és el Barcelona Supercomputing Center, que fa anys que treballa per desenvolupar xips d'altes prestacions cada cop més petits. Pel seu director, Mateo Valero, els projectes anunciats són "un pas endavant per fer de Barcelona el centre més important d'Europa i potser del món en el disseny d'aquests xips d'altes prestacions".

Segons Valero, si ara ja estem acostumats a veure xips en qualsevol producte a la nostra vida quotidiana --des d'una nevera fins a un ordinador-- és perquè els "xips són el cervell de tota la societat de la informació".

"Els xips molt potents són necessaris per ser els primers a dissenyar artefactes que dominen el món."

El Barcelona Supercomputing Center
El Barcelona Supercomputing Center (BSC)

El futur: el MareNostrum 5

El Barcelona Supercomputinc Center d'aquí pocs mesos tindrà enllestit un nou supercomputador anomenat MareNostrum 5. Aquest ordinador treballarà amb dos nous ordinadors quàntics.

Barcelona és una de les sis ciutats europees on s'ha decidit instal·lar aquest tipus de computador per avançar en el desenvolupament de la tecnologia quàntica. Una tecnologia que actualment encara està a les beceroles, però que ha d'ajudar a trobar algoritmes quàntics que facin simples operacions que són complexes, fins i tot per als supercomputadors.

Els dos nous ordinadors quàntics haurien d'estar en funcionament abans de l'estiu. Un element, que per al director del centre, pot suposar l'atracció de més projectes al voltant dels semiconductors.

ARXIVAT A:
TecnologiaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut