Un professional sanitari de l'Hospital del Mar, de Barcelona, a punt d'atendre un pacient de coronavirus (EFE / Alejandro García)
Un professional sanitari de l'Hospital del Mar, de Barcelona, a punt d'atendre un pacient de coronavirus (EFE / Alejandro García)

Els morts per coronavirus a Catalunya són gairebé el doble, 7.097, amb el nou recompte de Salut

7.097 persones han mort per Covid-19 a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, a partir de les dades de les funeràries

Actualitzat

Des l'inici de la pandèmia, 7.097 persones han mort a Catalunya per coronavirus, segons el nou recompte del Departament de Salut, que inclou les dades de les funeràries. Aquesta xifra pràcticament duplica la que es coneixia fins ara: aquest dimarts, la dada de defuncions totals era de 3.756.

Salut ha canviat la manera de fer el recompte de morts i, a partir d'ara, incorpora les defuncions a hospitals, però també residències, centres sociosanitaris i domicilis.

 

De les més de 7.000 persones mortes, 1.810 han mort a una residència, 62 a un centre sociosanitari i 456 al domicili. La resta, han mort en hospitals o bé són casos en què no es pot determinar el lloc de la mort.

Als centres hospitalaris catalans, en les darreres 24 hores han mort per Covid-19 un total de 99 persones, nou més que dimarts, però la tercera xifra més baixa de les últimes tres setmanes. Fins ara, han mort als centres hospitalaris catalans un total de 3.855 persones amb coronavirus.

 

El total de defuncions en centres hospitalaris catalans per coronavirus és de 3.855
El total de defuncions en centres hospitalaris catalans per coronavirus és de 3.855

 

Més de 39.000 positius confirmats

Segons les dades de la Conselleria de Salut, fins ara a Catalunya hi ha hagut un total de 39.375 casos positius de coronavirus confirmats per una prova diagnòstica, ja sigui PCR o test ràpid.

Amb el nou recompte, també augmenten els casos diagnosticats de Covid-19: en les últimes 24 hores n'hi ha hagut 2.870, el dia amb la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia.

 

Amb el nou recompte de Salut, aquest dimecres és el dia en què hi ha hagut més casos confirmats de coronavirus
Amb el nou recompte de Salut, aquest dimecres és el dia en què hi ha hagut més casos confirmats de coronavirus

 

A més a més, hi ha 55.457 casos possibles d'infecció del virus: persones que presenten símptomes i han estat diagnosticades per un professional facultatiu com a possibles contagiades.

Entre el total de positius hi ha 5.712 professionals sanitaris i 5.755 professionals de residències.

Als geriàtrics catalans hi ha 5.229 casos confirmats de coronavirus i 7.069 casos sospitosos.

 

 

Més de 17.000 altes

Pel que fa a les altes, des del començament del brot, 17.297 persones diagnosticades amb la Covid-19 han rebut l'alta hospitalària, 646 en les últimes 24 hores.

En els menys de dos mesos des que hi va haver el primer cas de coronavirus a Catalunya, un total de 2.798 persones han estat ingressades de gravetat per la malaltia. Actualment, als hospitals catalans hi ha 1.307 pacients en estat greu.

 

Repunten els casos i baixen els morts a l'Estat

Aquest dimecres, al conjunt de l'Estat, han repuntat els contagis però ha baixat el nombre de morts. En les últimes hores, s'han registrat 5.092 nous casos de Covid-19 i han mort 523 persones.

Tot plegat, el mateix dia en què l'Organització Mundial per a la Salut (OMS) ha fet públics una sèrie de requisits per als països que es plantegen relaxar el confinament. Dels sis requisits, Espanya només en compleix un.

 

Entre aquests requisits hi ha els de controlar la transmissió, detectar els nous contagis, reduir el risc de brots als centres sanitaris i residències de gent gran o aplicar mesures preventives als llocs de treball i les escoles, entre d'altres.

L'OMS ha estat, en les últimes hores, l'objectiu de les crítiques del president dels Estats Units, Donald Trump, que ha anunciat que deixa de finançar l'organisme i l'ha acusat d'haver "encobert l'expansió del coronavirus".

 

Dos mossos comproven el permís per treballar d'una noia a l'estació de Sants
Dos mossos comproven el permís per treballar d'una noia a l'estació de Sants (EFE / Marta Pérez)

 

900.000 llocs de treball destruïts

La crisi generada per la Covid-19 ha causat la destrucció de gairebé 900.000 llocs de treball el mes de març, segons ha apuntat aquest dimecres el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. El ministre ha comparat la situació actual amb la crisi del 2008, però ha apuntat que, a partir de l'abril, hi ha senyals d'una certa recuperació.

Davant l'actual situació econòmica, el govern espanyol té previst activar un ingrés mínim vital a partir del mes de maig. Un milió de llars gaudiran d'aquesta renda mínima, compatible amb altres fonts d'ingressos de les famílies.

També per combatre els efectes econòmics devastadors del coronavirus, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, iniciarà a partir d'aquest dijous un seguit de videotrucades amb els líders de les diferents forces polítiques per buscar "un pacte de país per a la reconstrucció social i econòmica". La tensió que s'ha viscut a la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés, però, fa pensar que la possibilitat d'un acord encara és molt lluny.

 

Pedro Sánchez, en un moment de la sessió de control d'aquest dimecres
Pedro Sánchez, en un moment de la sessió de control d'aquest dimecres (EFE / Ballesteros)

 

Algunes de les persones més afectades per la situació són les que estan afectades per un ERTO. La gestió de l'allau d'expedients, que ja supera els tres milions, té un problema afegit. Els treballadors que tenen fills a càrrec cobren la mateixa quantitat que els que no en tenen. El Ministeri de Treball ha garantit que el complement per fills es cobrarà, tot i que serà tard. No caldrà, però, que els afectats el reclamin.

A Catalunya, el pessimisme sobre la recuperació econòmica s'accentua. Més de 530.000 famílies catalanes admeten que no tenen ingressos o prou estalvis per aguantar més de tres mesos sense demanar ajuda, segons el baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio.

 

 

 

Curs fins al juny

A nivell educatiu, de mica en mica es van responent algunes de les preguntes sobre un curs escolar ben estrany. El Ministeri i les conselleries de les autonomies han acordat que el curs s'acabi el mes de juny. A l'estiu, però, els centres educatius podran obrir per fer activitats de reforç.

Tant l'Estat com les comunitats autònomes han rebutjat que hi hagi un "aprovat general" a final de curs, però la ministra, Isabel Celaá, s'ha mostrat partidària que la promoció dels alumnes sigui "la regla general" i que les repeticions siguin "l'excepció".

A hores d'ara, el tercer trimestre ja està en funcionament, amb les classes per via telemàtica. Però un 30% dels menors en edat escolar no està seguint el curs a distància, segons les dades del baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio. L'estudi també assenyala que només un terç dels pares i mares estan satisfets amb l'acompanyament que reben els menors per part de l'escola.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut