Pedro Sánchez i Pablo Casado, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez i Pablo Casado, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés (EFE / Ballesteros)

Crispació política abans de les reunions per a uns nous Pactes de La Moncloa

Pedro Sánchez mantindrà videotrucades amb representants de les formacions polítiques per buscar "un pacte de país per la reconstrucció social i econòmica" després del coronavirus

R. RadóActualitzat

La primera sessió de control des de la declaració de l'estat d'alarma ha servit per constatar l'allunyament creixent entre el govern espanyol i bona part de l'oposició. La gestió de la crisi del coronavirus ha incrementat encara més la tensió política.

Tot plegat, el dia abans que Pedro Sánchez comenci les reunions amb els partits polítics per intentar pactar una sortida a la crisi. Junts per Catalunya, Ciutadans, PNB i Bildu han acceptat reunir-se aquest dijous amb el president de l'executiu; Esquerra estudia si anar-hi divendres i el PP demana trobar-se la setmana vinent.

 

El diputat d'ERC Gabriel Rufián, al seu escó durant la sessió de control
El diputat d'ERC Gabriel Rufián, al seu escó durant la sessió de control (EFE / Ballesteros)

 

Les declaracions de les últimes hores, però, fan pensar que l'acord per la reconstrucció econòmica que busca Sánchez no serà fàcil.

Des de finals de febrer que no es feia cap sessió de control al govern al Congrés. I la d'aquest dimecres s'ha fet enmig d'un ambient crispat: l'únic moment d'unitat ha estat el minut de silenci que s'ha fet pel president de la cambra en la primera legislatura, Landelino Lavilla, mort dilluns.

 

Minut de silenci al Congrés dels Diputats, a l'inici de la sessió d'aquest dimecres
Minut de silenci al Congrés dels Diputats, a l'inici de la sessió d'aquest dimecres (EFE / Ballesteros)

 

L'oposició ha carregat contra la gestió de la crisi sanitària que està fent l'executiu. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de no ser de confiança i ha dit que, en l'actual situació, un pacte per la reconstrucció queda lluny:

Pablo Casado: "Senyor Sánchez: els acords es basen en la confiança. I, de vostè, ja no se'n fia ningú. Per tant, si vostè vol pactar alguna cosa, que ho dubto, fem-ho amb llum i taquígrafs, però no ens vengui el seu teatre de putxinel·lis on ni vostè sap el guió i els personatges; només sap que, quan s'abaixi el teló, hem de ser tots responsables dels seus errors."

Pedro Sánchez: "M'agradaria, amb la unitat del conjunt de les forces d'aquesta càmera, sobretot per posar en marxa, ho dic de cor, un pla de reconstrucció social i econòmica."

 

Els diputats de Vox Víctor Manuel Sánchez del Real i Macarena Olona, amb mascaretes amb la bandera espanyola al Congrés
Els diputats de Vox Víctor Manuel Sánchez del Real i Macarena Olona, amb mascaretes amb la bandera espanyola al Congrés (EFE / Ballesteros)

 

Però les crítiques al govern espanyol no han arribat només dels escons del PP, sinó de tota l'oposició de dretes:

Cayetana Álvarez de Toledo (PP): "Amb Sánchez, Espanya va camí d'un triple lideratge: més morts, confinament més dràstic i la pitjor destrucció econòmica. És un balanç que fa plorar."

Macarena Olona (Vox): "Senyories, la nostra democràcia es dessagna. I no és per causa del coronavirus, sinó perquè aquest govern socialcomunista està aprofitant la tragèdia que assola la nostra nació per imposar el seu règim totalitari i el seu règim comunista."

Edmundo Bal (Cs): "Tots tenim la certesa que el govern va improvisant. Això va creant inseguretat, por. Va creant el que jo anomeno alarma dins de l'estat d'alarma."

 

El vicepresident Pablo Iglesias intervé des del seu escó en la sessió de control
El vicepresident Pablo Iglesias intervé des del seu escó en la sessió de control (EFE / Ballesteros)

 

Des de l'independentisme català també s'ha criticat la gestió de l'executiu de Sánchez. En la resposta, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha emplaçat els republicans a sumar-se a les reunions per uns acords de reconstrucció:

Mireia Vehí (CUP): "Ni oblidem que tenim un conflicte polític ni els perdonarem la gestió que estan fent d'aquesta crisi."

Gabriel Rufián (ERC): "Li demano que protegeixi les famílies, totes les famílies, siguin del tipus que siguin, que estan sent obligades a treballar i que no tenen on deixar ni amb qui deixar els seus fills."

Pablo Iglesias: "Jo tinc molta sort i jo tinc jardí a casa meva perquè hi vagin els meus fills. I, precisament per això, soc conscient que milions de famílies en aquest país estan tenint els nens en pisos de 40, 50, 60 metres quadrats. Vostè i jo, senyor Rufián, compartim valors republicans. Per això, des d'aquests valors, demano a la seva formació política que participi en els acords de reconstrucció."

 

La diputada de la CUP Mireia Vehí intervé en la sessió de control d'aquest dimecres
La diputada de la CUP Mireia Vehí intervé en la sessió de control d'aquest dimecres (EFE / Ballesteros)

 

Dos dies de reunions per buscar un pacte

Tot i la crispació al Congrés, aquest dijous el govern espanyol comença les trobades amb les diverses forces polítiques de cara a "un pacte de país per la reconstrucció social i econòmica d'Espanya".

En aquesta ronda de contactes, Pedro Sánchez es reunirà per videoconferència amb representants dels partits polítics. L'executiu ha agraït a "la majoria" de formacions la seva disponibilitat.

Els primers a dialogar amb Sánchez seran Laura Borràs (JxCat), Íñigo Errejón (Més País), Inés Arrimadas (Cs), Pablo Echenique (Unides Podem) i Aitor Esteban (PNB) aquest dijous al matí.

De cara a divendres, es preveu que Sánchez parli amb Mertxe Aizpurua (Bildu). S'hi podria afegir Gabriel Rufián (ERC), si finalment els republicans decideixen participar d'aquestes reunions.

 

Vista zenital del Congrés, amb la majoria d'escons buits, en la sessió de control
Vista zenital del Congrés, amb la majoria d'escons buits, en la sessió de control (EFE / Ballesteros)

 

La trobada amb Casado, la setmana que ve

Mentrestant, el govern espanyol i el PP negocien una data per fer aquesta videoconferència a principis de la setmana que ve. El PP es va ofendre perquè es va assabentar per la premsa de la intenció de Sánchez de reunir-se amb Casado aquest dijous i va rebutjar que La Moncloa imposés la data. Els gabinets de Sánchez i Casado estan negociant per pactar un dia.

El líder popular ha dit al Congrés que desconfia de Sánchez i creu que, amb la negociació d'aquests acords inspirats en els Pactes de La Moncloa, l'executiu pretén "corresponsabilitzar la resta dels seus errors".

Qui no es reunirà amb Sánchez serà Vox. El seu líder, Santiago Abascal, ha rebutjat la videoconferència amb el president espanyol i l'ha emplaçat a cessar Pablo Iglesias i a "pagar les nòmines als espanyols a qui impedeix treballar".

 

El 48% dels ciutadans desconfia de la gestió de Sánchez

Menys de la meitat dels ciutadans de l'estat, gairebé un 48%, desconfien de la gestió que fa l'executiu de PSOE i Unides Podem de la crisi del coronavirus, segons l'enquesta del CIS feta pública aquest dimecres.

Pràcticament la totalitat dels enquestats, més d'un 97%, creuen que les mesures que s'han pres són necessàries o molt necessàries i un 58% pensa que són suficients. Un 39% de la ciutadania, però, voldria que fossin més estrictes.

Sobre quina administració ha de liderar la resposta a la crisi, 7 de cada 10 afirmen que ha de ser el govern espanyol, mentre que només un 20% creu que haurien de ser les autonomies.

 

Resultats del baròmetre del CIS sobre la gestió de la crisi del coronavirus
Resultats del baròmetre del CIS sobre la gestió de la crisi del coronavirus

 

PSOE i PP millorarien resultats

El CIS també pregunta sobre intenció de vot i, si avui es fessin les eleccions generals, les tornaria a guanyar el PSOE, que milloraria resultats respecte al 10N. El PP quedaria en segona posició, a 10 punts dels socialistes.

Vox, l'únic partit de la dreta que baixa, i Unides Podem quedarien frec a frec i Ciutadans pujaria lleugerament després de la patacada de les últimes eleccions.

Tots tres partits independentistes catalans perdrien suport respecte a les eleccions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro Sánchez
Anar al contingut