mascaretes, metro, transport, confinament
Els catalans creuen que el confinament s'hauria de mantenir entre 4 i 5 setmanes més
Baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio

Efectes del confinament: 530.000 llars no tenen ingressos més enllà de tres mesos

La segona onada del baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio sobre la Covid-19 recull un increment del pessimisme en la recuperació després de la crisi generada pel coronavirus

RedaccióActualitzat

La decisió del govern espanyol de permetre que tornin a la feina treballadors no essencials ha desconcertat els catalans. Les indiciacions a seguir a partir d'aquesta setmana no són clares i han generat confusió, segons recull la segona onada del baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio sobre la Covid-19.

Entre la ciutadania ha una disparitat de criteris sobre el que ha canviat des de dimarts -perquè dilluns era festiu a Catalunya- però en canvi hi ha una enorme coincidència en la necessitat de no abaixar la guàrdia i mantenir el confinament.

De mitjana, els catalans creuen que s'hauria de mantenir entre 4 i 5 setmanes més. I és que només un 14% dels enquestats pensa que el pitjor de la pandèmia del coronavirus ja ha passat, mentre que un 37% avisa que tot dependrà de les decisions que es prenguin a partir d'ara.

 

Més pessimisme i més crisi

L'impacte d'aquesta crisi sobre la butxaca de cadascú també es reflecteix en el baròmetre, elaborat per GAPS.

Més de 530.000 famílies catalanes admeten que no tenen ingressos o estalvis suficients per aguantar més de tres mesos sense demanar ajuda.

 

De fet, el pessimisme sobre la recuperació econòmica s'accentua respecte de la setmana passada. Si aleshores la meitat dels enquestats creia que n'hi hauria prou amb menys d'un any, ara més de la meitat ja dona per fet que caldrà més temps.

La meitat té la sensació d'estar pitjor econòmicament que abans del confinament a casa.

 

Després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, en què s'ha aprovat ja un paquet de mesures econòmiques per intentar pal·liar els efectes de la crisi sanitària, i amb l'avís del Fons Monetari Internacional sobre un dur retrocés econòmic, la majoria de catalans són partidaris d'implementar la renda mínima garantida. Ho avalen 6 de cada 10.

I una dada final per a la reflexió: prop del 80% dona per fet que es mantindran en el futur les mesures de seguiment a la ciutadania aplicades durant l'estat d'alarma.

 

El Baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio incorpora les dades de 800 enquestes online fetes per GAPS agafant com a univers les persones d'entre 18 i 80 anys de municipis de Catalunya. El treball de camp s'ha fet en dues setmanes: setmana 1, el 3 i 4 d'abril i setmana 2, el 10 i 11 d'abril.

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
Anar al contingut