Els microplàstics que hi ha a les gambes no són un perill per a la salut

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona ha constatat la presència de microplàstics a les gambes capturades al litoral català

Actualitzat

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona ha constatat la presència de microplàstics a les gambes capturades al litoral.

Els investigadors conclouen que la quantitat es concentra als budells dels animals i que no afecta la seva salut i que, per tant, la gamba és perfectament apta i recomanable per al consum.

A bord de la barca "Germans Clua" hi puja un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Una tripulació d'excepció per fer el treball de camp que ha documentat l'estudi.

En diverses sortides, al llarg de dos anys, els investigadors han fet captures d'exemplars a tres zones de la costa: a Girona-Costa Brava, les comarques de Barcelona i el delta de l'Ebre.

Després, al laboratori, s'han analitzat tots els animals. La conclusió, que es publica ara en una revista científica, és que 3 de cada 4 gambes analitzades contenen microfibres plàstiques. L'estudi considera que tot i això la salut dels animals és bona i que són totalment aptes per al consum.

Ester Carreras, professora del Departament de Biologia Animal, Vegetal i Ecologia de la UAB, explica que el consum de gambes no és ni de bon tros un agent contaminant preocupant.

Altres estudis mostren com la ingestió de microplàstics a través de les gambes és mínima en comparació amb la quantitat de fibres que poden arribar-nos per altres vies.

"Com ara per l'ús d'envasos plàstics o per la contaminació ambiental, per les fibres sintètiques que es desprenen de la roba i també les presents a la pols i que inevitablement també poden acabar al nostre plat."
        

Els investigadors consideren que probablement les gambes es desfan de la majoria de les fibres ingerides i acumulades gràcies a la muda de l'exoesquelet que té lloc cada cert període de temps.
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut