Un home signa per l'amnistia en una paradeta d'Òmnium Cultural
Un home signa per l'amnistia en una paradeta d'Òmnium Cultural

Els lletrats del Congrés, en contra de tramitar la llei d'amnistia per inconstitucional

Els serveis jurídics de la cambra creuen que la llei suposa "un indult general" que entraria en contradicció amb la Constitució

Actualitzat

Els lletrats del Congrés dels Diputats recomanen a la mesa de la cambra que rebutgi tramitar la llei d'amnistia presentada pels partits independentistes la setmana passada.

En un informe, els serveis jurídics de la cambra consideren que, a la pràctica, es tracta de "la concessió d'un indult general" als presos independentistes, que "entraria en una contradicció palmària i evident" amb la Constitució. En l'article 62 apartat i de la carta magna es prohibeix la concessió d'"indults generals".

 

Presentació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, el 16 de març passat
Presentació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, el 16 de març passat (EFE / Emilio Naranjo)

 

La llei, registrada per Esquerra, JxCat, PDeCAT i CUP, demana l'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya". En aquesta amnistia hi entrarien els fets "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" que es duguessin a terme "des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

La proposta de text, aprovada al Parlament de Catalunya el mes de desembre, estableix que la llei d'amnistia ha d'incloure els delictes de rebel·lió, sediciómalversació de cabals públics vinculada amb el delicte de sedició; prevaricació, falsedat, malversació de cabals públics, desobediència i revelació de secrets; delictes vinculats a les votacions del 9N i l'1-O; actes d'expressió i opinió realitzats a través de la premsa i xarxes socials; i delictes d'ordre públic comesos en el marc "de la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya" o en protestes contra l'actuació d'autoritats governatives o juridisdiccionals.

 

Acte a Barcelona a favor de l'amnistia, el mes de gener passat
Acte a Barcelona a favor de l'amnistia, el mes de gener passat (ACN / Àlex Recolons)

 

La decisió, aquest dimarts

Els informes dels lletrats no són vinculants. La mesa es reuneix aquest dimarts i, molt possiblement, tancarà la porta a la tramitació parlamentària de la llei amb els vots de PSOE, PP i Vox.

La setmana passada, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, va apuntar que l'amnistia "no té cabuda" dins la Constitució. Pel que fa a l'altra formació del govern espanyol, Unides Podem, no ha aclarit si votarà a favor o s'abstindrà en la tramitació de la llei, però el president del grup confederal, Jaume Asens, va afirmar que era "una via destinada al fracàs".

L'última amnistia a Espanya es va aprovar l'any 1977, en plena Transició espanyola.

 

Els presos de Lledoners, amb una pancarta a favor de l'amnistia
Els presos de Lledoners, amb una pancarta a favor de l'amnistia (Europa Press / David Zorrakino)

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
Anar al contingut