Els partits independentistes registren al Congrés una llei d'amnistia per "fer net"

L'han presentada Junts, ERC, CUP i PDeCAT sense el suport dels comuns, i acompanyats d'Òmnium i l'entitat Amnistia i Llibertat, que l'ha impulsada

RedaccióActualitzat

Els partits independentistes catalans han presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats la proposició de llei d'amnistia per als presos, exiliats i encausats pel procés independentista que el Parlament de Catalunya va aprovar portar-hi.

Junts, ERC i la CUP i el PDeCAT firmen aquesta proposta, que té molt poques possibilitats de prosperar, però malgrat això, esperen que ajudi a acabar amb "la repressió, la presó i l'exili" per als independentistes.


"Fer net a tota la causa"

En la presentació han dit que ha de ser el punt de partida per a una solució política del conflicte entre l'administració central i Catalunya que permeti "fer net a tota la causa":

Montse Bassa, ERC: "Rebutjar la llei d'amnistia és mantenir la injustícia i la venjança i, sobretot, és voler negociar amb ostatges, perquè la nostra llei és democràtica i la portem com a punt de partida per a una solució democràtica."

Míriam Nogueras, Junts: "Els partits espanyols tenen l'oportunitat d'afirmar que la via de la repressió, presó i exili ha estat un error impropi d'una democràcia plena i consolidada, una solució política a un conflicte que és polític."

Ferran Bel, PDeCAT: "Aquest no és un projecte que suposi, en cas que s'aprovi, la finalització de res, és l'inici, el començament, per poder trobar una solució política al conflicte polític que viu Catalunya."

Mireia Vehí, CUP: "Aquesta vol ser una llei d'inici, de llibertat, de poder parlar de política lliurement, vol ser una llei que permeti a totes les persones que formen part dels espais polítics organitzats independentistes a casa nostra poder fer política en llibertat."

Els representants dels partits i entitats independentistes aquest dimarts al Congrés dels Diputats (Europa Press)


També Amnistia i Llibertat i Òmnium

Acompanyant els representants dels partits han anat també al Congrés el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu d'Amnistia i Llibertat, Susanna Pagès.

L'entitat Amnistia i Llibertat, que es defineix com a plataforma ciutadana, ha impulsat la proposta i els últims mesos l'ha acordat amb els partits i amb Òmnium.

Els representants dels partits i entitats independentistes aquest dimarts als passadissos del Congrés dels Diputats (Europa Press)


"Tots els actes d'intencionalitat política"

El text de la proposta, un projecte de llei orgànica que han entrat al registre de la cambra aquest dimarts, reclama l'amnistia per "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya".

Els actes als quals es refereix són els que s'han tipificat "com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" a partir de l'1 de gener del 2013.

L'últim ple de l'anterior legislatura del Parlament de Catalunya, el desembre, va aprovar una resolució per presentar aquest projecte de llei, una resolució proposada per ERC, Junts per Catalunya i la CUP després de mesos de negociacions.

Els comuns se'n desmarquen

Malgrat que no s'hi oposen, ni En Comú Podem ni Unides Podem s'han afegit a la iniciativa, perquè consideren que és "una via destinada al fracàs".

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha dit aquest dimarts que no hi votaran en contra, però no ha volgut precisar si hi votaran a favor o s'abstindran.

En una entrevista a TV3, Asens ha dit que ho decidiran quan hagin pogut analitzar el text de la proposta, però ha afegit que "no es pot enganyar la gent" i "generar falses expectatives."

En aquest sentit, ha considerat que és més viable defensar indults individuals i també la reforma del delicte de sedició, tot i que ha admès que tampoc serà fàcil.


70 a favor, 270 en contra

Els quatre partits que han proposat la llei sumen 23 diputats, i és bastant possible que aconsegueixin el suport del PNB i de Bildu, a més de Compromís, el que fa 12 diputats més, 35 en total.

El suport d'Unides Podem faria arribar a gairebé 70 els vots positius, però al davant es trobaran els 270 que sumen PP, Vox i Ciutadans juntament amb el PSOE, que també ha descartat votar a favor.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut