Vol de Delta Airlines des de Salt Lake City (Reuters/Jim Urquhart)

Els Estats Units rescataran les aerolínies, amb 25.000 milions de dòlars

Les companyies s'han de comprometre a mantenir el 90% de la plantilla, a canvi de tenir liquiditat per fer front a la crisi del coronavirus

Sílvia MateuActualitzat

El govern de Donald Trump ha pactat el rescat de les companyies aèries dels Estats Units, molt afectades per la crisi del coronavirus i que donen feina a més de 750.000 persones.

Oficialment, el Tresor nord-americà no ha donat xifres, però la premsa nord-americana calcula que es destinaran 25.000 milions de dòlars (prop de 22.800 milions d'euros), en un pla destinat sobretot al pagament de nòmines, segons ha dit el secretari del Tresor, Steven T. Mnuchin:

"El programa donarà suport als treballadors estatunidencs i ajudarà a preservar la importància estratègica de la indústria de les aerolínies, al mateix temps que permetrà una compensació adequada als contribuents."

 

Un avió de la companyia American Airlines (AA)

 

Compromís de mantenir la plantilla

El Departament del Tresor ha anunciat que, fins ara, hi estarien interessades les companyies més importants: American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines i Southwest Airlines, així com Alaska Airlines, Allegiant Air, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways i SkyWest Airlines.

Steve Mnuchin també ha explicat que "s'està treballant per estudiar i aprovar que altres empreses de transport aeri més petites tinguin també ajuda al més aviat possible".

 

A canvi de les ajudes que han d'evitar la fallida, les companyies han de mantenir el 90% de la plantilla que tenien a 24 de març i, després de l'estat d'emergència, hauran de tornar al 90% que tenien a 1 de febrer.

A més, les aerolínies hauran de tornar el 30% dels diners que rebin i, segons diverses fonts, l'Estat passarà a ser-ne accionista minoritari.


Sense plans a Espanya

Davant la complicada situació de les aerolínies, alguns governs europeus com els de França, Alemanya i Holanda han anunciat mesures de suport a les seves companyies.

Fins ara, el govern espanyol no ha avançat cap pla per a Iberia o Vueling, que, juntament amb British Airways, formen part del grup IAG.

 

Dins d'un pla europeu, el Ministeri de Transport ha ajornat les taxes que paguen les companyies aèries per la gestió de rutes. En el cas d'Espanya, són uns 80 milions d'euros. L'objectiu de la mesura és millorar la tresoreria de les companyies, molt castigades a les borses.

L'Associació Internacional de Transport Aeri, IATA, ha actualitzat el càlcul de pèrdues que havia fet el 24 de març i ara calcula que les aerolínies de transport de viatgers perdran aquest any 314.000 milions de dòlars (més de 286.000 milions d'euros), perquè s'allarguen les restriccions a viatjar.

Estimen que les companyies del sector tindran una caiguda d'ingressos del 55%, en comparació amb l'any passat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Aeroports
Anar al contingut