El foc al costat de les vies a Montcada-Bifurcació

El Ministeri de Transports no descarta intencionalitat en l'avaria de Renfe per incidir en el 12M

L'afectació en el servei és la pitjor que hi ha hagut mai per robatori de coure en el servei de Rodalies

RedaccióActualitzat

Un robatori de coure a l'estació de Montcada Bifurcació de Renfe ha deixat Barcelona sense trens i ha afectat el servei de Rodalies a Catalunya, en aquest diumenge electoral. El Ministeri de Transports no descarta que es tracti d'una manipulació intencionada, perquè ha estat en un punt clau de la xarxa d'accés a Barcelona i és una zona on no és fàcil accedir.

L'afectació s'ha agreujat perquè ha coincidit amb dos incendis en túnels de Barcelona provocats per la sobretensió elèctrica. Aquest diumenge a la nit, Renfe ha presentat un pla de mobilitat especial a partir del dilluns en què algunes línies recuperen la normalitat. 

La policia haurà d'investigar què ha passat, però des del Ministeri creuen que els responsables sabien el que es feien.

El robatori ha deixat inutilitzades instal·lacions clau de Montcada Bifurcació

El lloc del robatori és a uns 300 metres de l'estació de Montcada Bifurcació, un punt clau al nord de Barcelona, que inclou un centre de manteniment d'Adif i un taller de Renfe. Arran del robatori, hi ha hagut un incendi de les instal·lacions de senyalització, comunicacions i sistemes de seguretat d'aquesta estació.

La portaveu d'Adif, Maria del Mar Ruiz, ha apuntat que la proximitat amb Barcelona del lloc on s'ha robat el cable ha agreujat la incidència, ja que es tracta d'"un nus de comunicació molt important, amb molts senyals i canvis d'agulles".

Cal aclarir si els incendis s'han produït per una possible manipulació o poden ser paral·lels, en cas que fossin provocats.

L'incendi ha afectat el nus des d'on es regulen les comunicacions (3Cat)

 

ERC i Junts demanen allargar les votacions

Arran d'aquests problemes de mobilitat, Esquerra Republicana ha demanat a les juntes electorals de Barcelona i Tarragona allargar l'horari de votacions. Poc després, Junts també ha demanat ampliar la jornada electoral, en aquest cas a tot Catalunya, a les quatre juntes electorals provincials de Catalunya, que al seu torn han fet arribar la petició a la Junta Electoral Central.

En una resolució difosa cap a les 19 hores, la JEC ha decidit retornar a les juntes provincials la decisió d'allargar l'horari de les eleccions. L'òrgan electoral ha argumentat que la incidència al servei ferroviari se sabia des de primera hora del matí i que "els electors han tingut temps de trobar mitjans alternatius de transport".


48 robatoris en 4 mesos

L'afectació en el servei ferroviari de Rodalies d'aquest diumenge és la pitjor que hi ha hagut mai per robatori de coure.

Aquest any s'han comptabilitzat 46 robatoris d'aquesta mena, fins al 30 d'abril. 

D'aquests 46 robatoris, 32 han estat a Barcelona, sobretot a prop de la ciutat, segons ha explicat la gestora de la infraestructura ferroviària, Adif.

Els maquinistes demanen una investigació judicial

El Sindicat Espanyol de Maquinistes Ferroviaris (SEMAF) ha demanat una investigació judicial que "transcendeixi el simple robatori de coure" i apunta que la xarxa de Rodalies de Catalunya està patint un "cúmul de boicots" en els últims anys.

En un comunicat, els maquinistes adverteixen que les instal·lacions de Montcada Bifurcació són un "punt estratègic" i que el robatori ha afectat "nombroses infraestructures imprescindibles".

"Ha estat un atac al cor de la xarxa de Rodalies amb conseqüències imprevisibles", avisa el sindicat, que parla de "sabotatge".

SEMAF acusa les autoritats de "desatendre" la seguretat civil a Rodalies, que concentra el 40% de les incidències de la xarxa estatal tot i representar-ne el 20% de l'operació, segons indica.

El sindicat Comissions Obreres ha reclamat una "investigació a fons" dels incidents en les infraestructures, que relaciona amb "bandes de crim organitzat".

Des de la UGT, han denunciat un "sabotatge reiterat i planificat" a les infraestructures que posa en perill tant els treballadors com els usuaris del ferrocarril i han insistit a reclamar una resposta de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i els titulars del servei ferroviari.

ARXIVAT A:
Transport públicRenfeRodalies
Anar al contingut