Una de les vacunes que s'estan provant contra la Covid
Unió Europea

Els estats assumiran les demandes contra les farmacèutiques per les vacunes de la Covid

Les estan desenvolupant en terminis més curts dels habituals i han reclamat no haver-se de fer càrrec de les indemnitzacions pels possibles efectes secundaris

RedaccióActualitzat

Els contractes que estan signant els estats de la Unió Europea amb les farmacèutiques que fabricaran vacunes contra la Covid-19 tenen una clàusula addicional.

En aquesta clàusula s'estableix que els estats es faran càrrec de pagar les indemnitzacions que puguin comportar els possibles efectes secundaris no descoberts en els assajos clínics.

Tant la Unió Europea com el Ministeri de Sanitat espanyol ho han admès a alguns mitjans, però no n'han facilitat detalls a causa de la confidencialitat dels contractes.

Els responsables de les administracions justifiquen l'assumpció de les indemnitzacions per la urgència de la situació.

Les vacunes contra la Covid-19 s'estan desenvolupant en terminis més curts de l'habitual (Reuters)

"12 o 18 mesos en comptes d'una dècada"

Segons un portaveu de la Comissió Europea citat pel digital El Español, només es cobreixen els riscos desconeguts que poden aparèixer pel fet que les vacunes s'han desenvolupat en terminis més curts dels habituals:

"En la cursa contra el temps, els fabricants han de produir la vacuna molt més de pressa que en circumstàncies normals: estem parlant d'entre 12 i 18 mesos, en comptes d'una dècada o més."


"És una situació única per a nosaltres"

A finals d'agost, Ruud Dobber, directiu de l'empresa AstraZeneca, que fabricarà la vacuna que s'està desenvolupant a Oxford, va admetre que estan reclamant la clàusula en els contractes:

"És una situació única per a nosaltres, com a companyia simplement no podem assumir el risc si, per exemple, d'aquí 4 anys, la vacuna està mostrant efectes secundaris."

"En els contractes que tenim en vigor estem demanant una indemnització. Per a la majoria dels països és acceptable carregar aquest risc sobre les seves espatlles perquè és d'interès nacional."

La interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxord, una bona notícia malgrat tot
Façana de la seu de l'empresa AstraZeneca (EFE/EPA)

El cas dels EUA

Les farmacèutiques han demanat a la UE que adopti una figura legal que hi ha als Estats Units, i que permet eximir-les de responsabilitats pels efectes d'un medicament aprovat per motius d'urgència.

La Comissió Europea ho ha desestimat, i per això les farmacèutiques han reclamat que els contractes incloguin la clàusula de les indemnitzacions.

En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat espanyol ha assegurat que, al marge dels riscos contemplats en la clàusula, la responsabilitat de les vacunes "continua sent de les empreses."

El punt que endarrereix les negociacions

De tota manera, aquestes administracions no han explicat ni els termes concrets de les clàusules ni les quantitats que podrien arribar a suposar, al·legant confidencialitat.

La negociació d'aquestes clàusules seria el punt que ha endarrerit i continua endarrerint més el tancament i la signatura dels contractes.

Fins ara, els governs dels estats de la UE han signat o estan negociant contractes amb diverses multinacionals farmacèutiques. Espanya, de moment, només ha signat, precisament, amb la britànica AstraZeneca.

En aquesta llista hi ha la també britànica GlaxoSmithKline, l'alemanya CureVac, la francesa Sanofi i les nord-americanes Moderna, Pfizer i Johnson & Johnson.

 

Imatge institucional oferta pel govern rus de la vacuna Sputnik V (Wikipedia)
ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut