La portada de l'"ABC"
La portada de l'"ABC"
Madrid

Els diaris espanyols miren Catalunya amb missatges i entrevistes sobre els problemes de la independència

Els diaris espanyols miren Catalunya amb missatges i entrevistes sobre els problemes de les independència. "El Mundo" entrevista el ministre d'Afers Estrangers, que assegura que ningú reconeixeria el nou estat.

Actualitzat
Tres diaris, una sola temàtica: la independència de Catalunya. La premsa conservadora de Madrid mira cap al principat amb missatges i entrevistes que posen en dubte la viabilitat del país com a nou estat independent.

Tant l'"ABC", com "El Mundo", com "La Razón" porten Catalunya a la portada. Cada diari amb el seu estil, però amb una idea clara: la independència no és un bon negoci.

"ABC"

 

La portada més xocant és, de bon tros, la del diari "ABC". El rotatiu presenta una entrevista amb la duquessa d'Alba i en destaca el titular: "El que passa a Catalunya és molt poc patriòtic". En l'entrevista, Cayetana Fitz James Stuart ensenya un dels seus palaus i parla de moltes altres coses, com del seu patrimoni, però el diari destaca en portada aquesta frase acompanyada d'una gran fotografia.

Sota el titular: "No a la independència", el diari també entrevista "els tres candidats que defensen la unitat d'Espanya": Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PP) i Albert Rivera (C's).

"El Mundo"

 

El diari "El Mundo" també aposta per una entrevista, en aquest cas amb més contingut. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García–Margallo, torna a pronunciar-se sobre el procés sobiranista. Un cop més, ho deixa clar: "Ni un sol país de la UE acceptaria la independència de Catalunya". Margallo assegura que, fins i tot en el cas d'una "inimaginable" secessió pactada, "molts països la vetarien". Argumenta que molts països de la comunitat internacional pensen que "fragmentar el que està unit és un mal pas". El titular d'Exteriors insisteix que Catalunya quedaria fora d'Europa i "hauria de sol·licitar l'adhesió, que ha de ser aprovada per unanimitat". Afegeix que el nou estat "hauria de posar-se a la cua i esperar el torn i el veredicte dels 27". Margallo alerta que "mentrestant, estaria fora del mercat interior, subjecte a aranzels, fora de les polítiques estructurals i de la política agrària comuna".

"La Razón"

 

Finalment "La Razón" presenta un especial sobre la independència. Sota l'etiqueta, "Espanya és la nostra raó", el rotatiu titula "Desmuntant Mas" i afirma que "el candidat de CiU oculta als catalans la ruïna que suposaria el seu pla".

El diari dóna 20 motius contra la independència. Entre els arguments de "La Razón" hi ha que Catalunya hauria d'assumir 150.000 milions de deute, que el nou estat quedaria fora de la UE i que caldria un visat per creuar l'Ebre, els Pirineus i agafar el Pont Aeri.

El diari apunta que la independència tindria conseqüències en l'atur perquè "el 60% de la producció catalana es ven a la resta d'Espanya". Alerta que el govern espanyol "dubtaria si invertir milers de milions d'euros en el corredor Mediterrani" i es pregunta "Qui seria català?". A més, "La Razón" afirma que el 51% de suport a la independència no seria suficient.
Anar al contingut