Els civils pateixen el conflicte cada cop més.
Els civils pateixen el conflicte cada cop més.
Kiev

Els combats obliguen els ucraïnesos a refugiar-se en soterranis

L'operació llançada pel govern ha afegit virulència als combats, mentre els prorussos acusen les forces ucraïneses d'executar els ferits

RedaccióActualitzat

La intensitat dels combats augmenta a les zones prorusses de l'est d'Ucraïna. La situació ha empitjorat des de fa una setmana, quan el govern va rellançar l'operació antiterrorista després de les eleccions presidencials. Ara els combats entre l'exèrcit ucraïnes i els separatistes prorussos han guanyat en virulència, i en les últimes hores l'objectiu ha estat la regió de Sloviansk, on la població civil cada vegada es troba més indefensa.

Per la seva banda, aquest dimecres els prorussos han acusat les forces ucraïneses d'executar els ferits. Els rebels han denunciat que la Guàrdia Nacional Ucraïnesa ha afusellat els milicians ferits que estaven ingressats a l'hospital de Krasni Limán, localitat pròxima a Sloviansk, represa de matinada per les forces ucraïneses després de combats acarnissats.    

"La Guàrdia Nacional ha afusellat tots els ferits sense deixar-ne ni un amb vida", ha denunciat el primer ministre de l'anomenada República Popular de Donetsk, proclamada independent d'Ucraïna.

El conflicte està obligant la població civil a buscar refugi en soterranis. Atrapada entre dos focs, desprotegida i espantada, la població s'amaga en refugis improvisats sota els edificis. Desenes de persones, la majoria dones i nens, s'oculten per quan es reprengui l'ofensiva aèria.

En alguns casos, 100 persones hi han passat tres nits.

"Si us plau, li ho suplico, sóc mare. No vull que el meu fill lluiti. No vull que els nens morin. No vull veure morir gent sense que ningú hi faci res", demana la Marina, una mare resident a Sloviansk.

Mentrestant, les forces ucraïneses combaten les posicions dels separatistes prorussos de l'est d'Ucraïna per aire i terra. L'operació, destinada a evitar la desintegració del país, impacta cada vegada més en zones amb civils. Trets i explosions han acabat ja amb la vida de moltes persones, encara que és difícil precisar-ne el nombre.

Cada vegada més vulnerable, la població no se sent segura i la desesperació creix.

"Volem la pau. Nosaltres no volem la guerra. Us ho preguem: ajudeu-nos. Per favor, ajudeu-nos. Digueu la veritat. Salveu la gent de Donbass", crida la Valentina.

Però aquesta voluntat de pau podria trigar a arribar. L'exèrcit ucraïnès manté amb duresa i determinació l'anomenada operació antiterrorista, especialment contra la República Popular de Lugansk i de Sloviansk, dos enclavaments prorussos amb voluntat d'independitzar-se de Kíev.

Precisament, el president interí d'Ucraïna, Aleksandr Turtxínov, ha encarregat al Consell de Seguretat i Defensa del país estudiar si declara immediatament la llei marcial a Lugansk i Donetsk, escenari de l'operació contra els insurgents prorussos.

Anar al contingut