Façana del Tribunal Suprem
Magistrats del Suprem veuen motivació política en els recursos de PP, Cs i Vox contra els indults

Els arguments del Suprem per revisar ara els indults als líders independentistes

En les interlocutòries fetes públiques aquest dijous, tres dels cinc magistrats decideixen revisar els indults i ajornen fins a la sentència la qüestió de si els recurrents estan legitimats

El Suprem revisarà els indults als nou líders del procés. Els canvis de magistrats que hi ha hagut a la secció cinquena de la Sala Tercera contenciosa administrativa del tribunal també n'ha modificat les majories.

Si al gener van decidir tancar la carpeta dels indults i rebutjar els recursos en contra que s'hi havien presentat, ara han decidit tornar-la a obrir amb l'admissió a tràmit dels nous recursos. Una rectificació i un canvi de criteri molt poc habitual. Només tres dels cinc magistrats hi estan d'acord. Els altres dos hi han votat en contra.
 

Per què han decidit admetre els recursos i revisar els indults?

La clau per poder admetre els recursos estava a decidir si els havien presentat persones o partits polítics legitimats per fer-ho. És a dir, si eren part directament perjudicada, d'alguna manera.

Els tres magistrats que hi han votat a favor admeten que el tema de la legitimació és un dels "conceptes més foscos del dret processal". Sobretot, quan està relacionat amb determinar si una part resulta afectada per un delicte com la sedició.

Tal com diuen a les interlocutòries: "Ens enfrontem a indults parcials per delictes molt singulars: contra la societat, que protegeix béns jurídics col·lectius. Aquesta singularitat suposa una dificultat afegida a l'hora de concretar qui ostenta aquesta necessària legitimació".

Davant d'aquesta complexitat i per garantir "el dret a la tutela judicial efectiva" dels recurrents, els tres magistrats decideixen el següent: admetre els recursos. Revisar, per tant, els indults. I decidir sobre aquesta legitimació al final de tot, amb la sentència, quan ja hagin entrat en el fons de la qüestió.


I per què dos dels magistrats estan en contra de revistar els indults?

Consideren que, amb els arguments que els recurrents han mostrat en els seus escrits, ja n'hi ha prou per determinar que no estan legitimats. Per tant, creuen que s'haurien d'haver rebutjat els recursos i tancar, definitivament, la carpeta dels indults.

Sobre els arguments de Vox que van ser acusació popular en el judici del procés, els jutges responen que aquesta figura no es pot extrapolar en el context dels indults.

Els magistrats tampoc no comparteixen els arguments de PP i Ciutadans sobre si es van veure perjudicats els drets dels seus parlamentaris. De fet, en el vot particular, els magistrats acaben retraient a tots dos partits que volen tombar els indults per motius polítics.

"Descartat l'interès concret invocat pels recurrents, el recurs no té cap altre objecte que la defensa d'una determinada posició política."


De qui són els recursos contra els indults que s'han admès a tràmit?

Es poden classificar en cinc grups.

Primer, els recursos presentats a títol individual per alguns polítics de Ciutadans, com Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa o José Maria Espejo Saavedra.

Segon i tercer, els recursos presentats per Vox i pel PP.

Quart, els recursos presentats per diputats catalans del PP.

I cinquè, el recurs presentat per Enric Millo, exdelegat del govern espanyol a Catalunya.

I ara què?

El Suprem revisarà els indults. La decisió final trigarà uns quants mesos. El marge que el tribunal té per tombar-los és molt estret. Només ho pot fer si hi detecta un defecte de forma o si no estan ben argumentats a partir dels principis marcats per llei: utilitat pública, justícia o equitat.

Conscient que hi hauria recursos en contra, el govern espanyol ja es va mirar amb lupa l'argumentació dels indults quan els va aprovar el 22 de juny de l'any passat.

Per tant, hi haurà revisió judicial d'una mesura de gràcia? Sí. Però canviaran les coses? És molt poc probable.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem IndultsProcés català
Anar al contingut