El Suprem rebutja els recursos contra els indults als líders independentistes

El tribunal considera que cap de les persones que els van presentar estava legitimada per fer-ho

RedaccióActualitzat

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha decidit no admetre a tràmit cap dels recursos presentats contra els indults als líders independentistes.

El tribunal considera que cap de les persones que van presentar els recursos està legitimada per exigir accions legals en contra. Així, ha acceptat les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat i ha rebutjat entrar en el fons de la qüestió.

Els recursos els havien presentat l'entitat Convivència Cívica Catalana; els líders de Ciutadans Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; Vox com a partit polític, els diputats del PP Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milián i Lorena Roldán i l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo.

Els partits van intentar, així, que la justícia admetés els recursos presentant-los a través de persones que havien estat vinculades, d'una manera o altra, amb els fets pels quals es va condemnar els líders independentistes. Amb la decisió d'aquest dijous, però, el Suprem rebutja aquest argument.

Prèviament, el 13 de juliol, el Suprem ja va rebutjar suspendre cautelarment els indults, com demanaven Ciutadans i Vox. El Tribunal va considerar aleshores que podria donar lloc a "situacions perjudicials i irreversibles" si finalment es dictaminava a favor dels indultats, com ha acabat passant.

Ara els signants dels recursos encara podran presentar un recurs de súplica.


Fora de la presó, però inhabilitats

Els indults als nou empresonats en el judici del procés els va aprovar el Consell de Ministres el 21 de juny. Són uns indults individuals, parcials i reversibles, que anul·len les penes de presó i mantenen les d'inhabilitació.

El text que va aprovar el govern espanyol es va condicionar al fet que els indultats no cometin cap delicte greu en els pròxims anys.

Hi ha "individualitat en la condicionalitat", és a dir, aquests anys varien segons cada pres: per a Junqueras, Rull, Turull i Forn, són 6 anys; per a Cuixart i Sànchez, cinc; per a Romeva i Forcadell, quatre, i per a Dolors Bassa, tres anys.

El vicepresident i els consellers del govern de l'1-O, la presidenta del Parlament i els líders d'Òmnium i l'ANC van sortir en llibertat després d'estar més de tres anys a la presó, condemnats per sedició i malversació.

La reacció dels indultats

Alguns dels dirigents polítics que van estar empresonats durant més de tres anys han reaccionat a la decisió del Suprem a través dels seus comptes a la xarxa. Tots ells coincideixen a reclamar que el conflicte no se solucionarà fins que arribi un referèndum d'autodeterminació o la independència:

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Procés catalàIndults
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut