El Suprem accepta ara revisar la concessió dels indults als 9 líders independentistes

La sala contenciosa administrativa ha canviat dos magistrats, un fet que també n'ha modificat les majories. Ara, han rectificat la decisió del gener i han acceptat a tràmit els recursos contra els indults

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

La carpeta dels indults als 9 líders independentistes empresonats durant més de tres anys estava tancada... fins aquest dimarts. Al gener, la justícia va rebutjar la seixantena de recursos que hi havia en contra. Consideraven que no estaven legitimats per recórrer. Però ara, el tribunal ha rectificat i els ha admès a tràmit, davant les impugnacions presentades.

Això vol dir que la justícia revisarà aquests indults, abans de decidir si valida o no la mesura de gràcia concedida pel govern espanyol el 22 de juny del 2021.


Per què la sala ha canviat de criteri?

Al gener, el Suprem va rebutjar els recursos contra els indults per una estreta majoria de 3 a 2. Però, des d'aleshores, han canviat dos magistrats de la sala. I una de les noves jutgesses considera que la inadmissió es va fer de forma precipitada.

És aquest parer el que explica que, ara, la majoria hagi canviat i que els recursos contra els indults s'hagin admès també per 3 a 2, però a favor de la decisió contrària a la del gener.


I ara, què?

Ara, la justícia revisarà aquests indults.

Primer: mirarà si estan ben motivats i justificats d'acord amb els tres principis marcats per la llei: justícia, equitat i utilitat pública.

Els indults són una mesura de gràcia del govern espanyol. Però la llei marca que no poden ser arbitraris, que han d'estar argumentats.

Quan el president del govern espanyol els va concedir, el 22 de juny del 2021, va al·legar el principi d'utilitat pública. Va explicar que aquests indults eren vitals per restablir la convivència i la concòrdia a la societat catalana.

Segon: els magistrats del Suprem també estudiaran si les persones i entitats que han presentat recurs ho poden fer. És a dir, si hi estan legitimades perquè, d'alguna manera, són part perjudicada. Entre els 63 recursos en contra dels indults hi ha el del PP, Vox, Convivència Cívica Catalana o el de l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo.

Amb tota aquesta informació, el Suprem dictarà sentència per avalar o no els indults.

I quin marge té el Suprem per tombar els indults?

El marge és estretíssim. Els indults són una mesura de gràcia que pot concedir el govern espanyol. Això sí, no poden ser arbitraris, han d'estar ben motivats i argumentats.

Si aquest requisit es compleix, el Suprem només els podria tombar per un defecte de forma.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut