Els ajuntaments podran disposar de part del seu superàvit per combatre la Covid-19

Els municipis rebran del govern una provisió de 5.000 milions d'euros en dos anys per pagar factures que els ha generat la pandèmia

Actualitzat

Els ajuntaments que han tingut superàvit podran utilitzar part d'aquests diners per pagar factures generades per la pandèmia de la Covid-19. Només en podran destinar una tercera part, uns 5.000 milions. És el que ha acceptat la Federació Espanyola de Municipis (FEMP) a proposta del govern espanyol.

D'aquesta manera, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. En total, es tractaria de 5.000 milions d'euros dels 14.000 acumulats.

Aquest any se'n tornaria el 40%, és a dir 2.000 milions d'euros, i l'any que ve la resta, 3.000 milions. La quantitat restant es tornarà en un termini de deu anys a partir del 2022.

Els ajuntaments són les úniques administracions a Espanya amb superàvit, però degut a la llei d'estabilitat no podien utilitzar lliurament aquests diners. Ara, per lluitar contra els efectes de la Covid-19, el Ministeri d'Hisenda ha canviat les regles.

La Junta de Govern de la FEMP ho ha aprovat per un estret marge i molt dividida. Només el PSOE hi ha votat a favor, mentre que Unides Podem s'ha abstingut. PP, Ciutadans i el PDeCat han votat que no perquè es queixen de falta de negociació i es pregunten què passarà amb municipis deficitaris.

L'empat entre els vots a favor i en contra ha fet que el vot de qualitat del president de la FEMP, Abel Caballero, hagi estat decisiu. Caballero ha valorat així l'acord:

"Hi ha alcaldies amb romanents de tots els colors polítics i hi ha alcaldies sense romanents de tots els colors polítics. Per tant, l'acord és un acord horitzontal. És un acord que beneficia les corporacions locals i les beneficia de forma diferent en funció de la situació en què es troben."

Ho podran fer els ajuntaments que tinguin superàvit i compleixin l'equilibri pressupostari al tancament d'aquest exercici. Ho hauran de destinar a inversions "financerament sostenibles" en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura.

L'acord també preveu crear un fons extraordinari de 275 milions d'euros amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat per compensar el dèficit del transport de competència municipal. També estableix que no s'exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats locals durant el 2020.

Aquesta iniciativa l'haurà d'aprovar ara el Consell de Ministres i el Congrés, i està lligada al compromís del govern espanyol d'aprovar aquesta legislatura un nou sistema de finançament per als ajuntaments.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut